Index

Creator Holsteyn, Jan van (productie)
Description Presentatie: Bas Westerweel. Vaste rubrieken: test, experiment en de envelop waarin Westerweel een envelop met een opdracht krijgt. Programma waarin alledaagse psychologische verschijnselen centraal staan a.d.h.v. opdrachten, testen en experimenten waaraan enkele bewoners van de Noord-Hollandse plaats Weesp meewerken. Deze aflevering: verliefdheid, flirten (o.a. geur) en partnerkeuze.
Presentatie: Bas Westerweel. Vaste rubrieken: test, experiment en de envelop waarin Westerweel een envelop met een opdracht krijgt. Programma waarin alledaagse psychologische verschijnselen centraal staan a.d.h.v. opdrachten, testen en experimenten waaraan enkele bewoners van de Noord-Hollandse plaats Weesp meewerken. Deze aflevering: beïnvloeding van consumenten door fabrikanten en winkels.
Presentatie: Bas Westerweel. Vaste rubrieken: test, experiment en de envelop waarin Westerweel een envelop met een opdracht krijgt. Programma waarin alledaagse psychologische verschijnselen centraal staan a.d.h.v. opdrachten, testen en experimenten waaraan enkele bewoners van de Noord-Hollandse plaats Weesp meewerken. Deze aflevering aandacht voor het geheugen en herinneringen.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject experimenten
Title HOOFDSTAD WEESP
Contributor Larhzaoui, Fahd (Fahd)
Lens, Eric-Jan (Erik)
Creator Hamilton, Martin (regie)
Hallensleben, Isolde (regie)
Description In iedere aflevering wordt een ander onderwerp behandeld door Erik en Raaf, een witte tamme raaf. Serie educatieve kinderprogramma's voor zes- tot zevenjarigen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Hoe wordt het paard van Sinterklaas verzorgd? En wat is eigenlijk het verschil tussen een wit paard en een schimmel? Erik en Raaf: Erik en Raaf mogen op Amerigo, het paard van Sinterklaas, passen; Programmaonderdelen: - het verschil tussen een wit paard en een schimmel; - twee kinderen zijn op bezoek bij de paardenpiet en ontdekken hoe paarden verzorgd worden; - ook ontdekken de kinderen dat paarden drie verschillende basisgangen hebben: stap, draf en galop.
Erik, de vriend van de witte tamme Raaf in eerdere afleveringen, is definitief naar Brazilië vertrokken en Fahd is Raafs nieuwe vriend. Ze richten de HBB-club op en openen het bijbehorende HBB-clubhuis en de HBB-website. In iedere aflevering wordt een ander onderwerp behandeld. Serie educatieve kinderprogramma's voor zes- tot zevenjarigen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Thema: Winter. Buiten is het erg koud, echt winterweer. Als Raaf en Carlijn lekker warm bij de openhaard zitten, krijgen ze een uitnodiging voor een ijssculpturenfestival. Raaf en Carlijn besluiten om meteen te gaan. Ze maken een thermoskan met thee en kleden zich goed aan, zodat ze lekker warm blijven. Eenmaal buiten begint Raaf te rillen. Hij voelt zich opeens niet zo lekker. Carlijn laat Raaf achter bij het clubhuis en vertrekt alleen. Ze weet zich prima te vermaken tussen alle prachtige beelden van ijs. Dat dit allemaal bevroren water is. Ze legt hier de termen als vriezen, smelten en verdampen uit en vertelt meer over de betekenis van het woord isolatie. Raaf is ondertussen in het clubhuis aan de slag gegaan om mooie ijssculpturen voor Carlijn te maken. Een probleem is alleen dat het heel snel smelt. Raaf ontdekt al snel waarom, het is veel te warm in het clubhuis.
Erik, de vriend van de witte tamme Raaf in eerdere afleveringen, is definitief naar Brazilië vertrokken en Fahd is Raafs nieuwe vriend. Ze richten de HBB-club op en openen het bijbehorende HBB-clubhuis en de HBB-website. In iedere aflevering wordt een ander onderwerp behandeld. Serie educatieve kinderprogramma's voor zes- tot zevenjarigen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering gaat het over de techniek achter de verschillende verbindingsmaterialen en waarom het soms handig is om iets los te kunnen maken. Het clubhuis dat Carlijn en Raaf bouwen van blokken is bijna af, alleen het dak moet er nog op. Maar dan valt alles uit elkaar, want de blokken zitten namelijk niet vast. Carlijn weet zeker dat er een oplossing voor te vinden is. Carlijn ontdekt dat je veel dingen gebruikt, die met tijdelijke verbindingen zowel los als vast kunnen. Op een bouwplaats wordt veel gebruik gemaakt van vaste verbindingen. Voorwerpen worden hiermee aan elkaar gemaakt worden en kunnen niet meer los. Carlijn vindt in een bouwmarkt zowel losse als vaste verbindingen. Op een school ziet ze de kinderen lijm gebruiken en een villa maken van hele speciale blokken. Raaf is in het clubhuis van mening dat alles gewoon vast moet zitten. Deuren die niet open waaien, hete thee die niet om kan vallen, blokken die goed stevig vast zitten. Als Carlijn thuiskomt met de speciale bouwstenen, komt ze het huis niet in en hoort ze Raaf om hulp roepen.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Title HUISJE BOOMPJE BEESTJE
Creator Teleac/NOT (producent)
Description Achtdelige educatieve serie over het thuis boetseren van voorwerpen uit klei. Presentatie: Nieneke Lamme. In deze laatste aflevering wordt naar voorbeeld van een klein figuratief beeldje een groter tuinbeeld gemaakt met strakkere vormen en contouren.
Achtdelige educatieve serie over het thuis boetseren van voorwerpen uit klei. Presentatie: Nieneke Lamme. In deze aflevering wordt een gevelsteen gemaakt naar het voorbeeld van een historische gevelsteen.
Achtdelige educatieve serie over het thuis boetseren van voorwerpen uit klei. Presentatie: Nieneke Lamme. In deze eerste aflevering aandacht voor het boetseren van driedimensionale stillevens.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject boetseren
Title THUIS BOETSEREN
Contributor Lambrechts, Frits (opa)
Creator Baron, Femke (productie)
Description De twee vrienden Luc en Farid maken allerlei dingen mee door de opdrachten die zij krijgen van de opa van Luc. Tijdens hun tochten krijgen ze met veel verkeerssituaties te maken. Serie educatieve programma's voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs over het verkeersproject LEF, Leer effe fietsen, dat i.s.m. Veilig Verkeer Nederland is ontwikkeld. Centraal in dit project: aandacht voor het gedrag van fietsers in het verkeer, de dode hoek, de openbare ruimte en eigen verantwoordelijkheid. Luc en Farid komen er al gauw achter dat zij door de twee overvallers worden misbruikt in hun gemene plan. Na een spannende achtervolging, dwars door het verkeer, weten de twee jongens de twee boeven in een val te lokken en op het nippertje aan hen te ontkomen. Zelfs de hoofdcommissaris komt langs om hen te bedanken. Luc en Farid krijgen het voor elkaar dat er een verkeersdrempel in de straat wordt aangelegd. www.schooltv.nl/lef_docent In deze aflevering wordt ingegaan op: - dode hoek - rechts rijden - concentratie onder hoge druk - veilig op een fietspad - openbare ruimte en eigen verantwoordelijkheid
De twee vrienden Luc en Farid maken allerlei dingen mee door de opdrachten die zij krijgen van de opa van Luc. Tijdens hun tochten krijgen ze met veel verkeerssituaties te maken. Serie educatieve programma's voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs over het verkeersproject LEF, Leer effe fietsen, dat i.s.m. Veilig Verkeer Nederland is ontwikkeld. Centraal in dit project: aandacht voor het gedrag van fietsers in het verkeer, de dode hoek, de openbare ruimte en eigen verantwoordelijkheid. Deze aflevering: De opa van Luc vindt dat hij teveel computerspelletjes speelt. Om hem meer naar buiten te krijgen bedenkt opa een opdracht met verassing. Samen met zijn buurjongen Farid maakt Luc op aanwijzingen van opa, die via een ingenieus microfoontje in zijn helm met hem kan communiceren, een tocht door het verkeer. www.schooltv.nl/lef
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject fietsen
Title LEF
Contributor Bemmel, Wouter van {muziek}
Creator Raster (producent)
Description Serie educatieve kinderprogramma's voor kinderen van groep drie van de basisschool, bestaande uit computeranimaties, waarin kinderen leren rekenen. Het meisje Didi wordt via haar pc een computerspelletje ingelokt. Samen met de pop Doedel moet ze daar rekenspelletjes spelen, om zo steeds naar een volgend leven te kunnen komen. Stemmen: Jody Pijper, Wil van der Meer, Loes Luca, Bob van der Houven, Maxime Pieters, Marije de Boer. Serie educatieve kinderprogramma's, bestaande uit computeranimaties, waarin kinderen leren rekenen. In deze aflevering beklimmen Didi (Maxime Pieters) en haar pop Doedel de regenboog en komen via de blauwe baan uit in het rijk van Blauwberg waar zij leren optellen en aftrekken met getallen tussen 1 en 20 en via de getallenglijbaan de getallen 1 t/m 30 repeteren. Met stemmen van: Jody Pijper, Bob van der Houven, Rik Hoogendoorn, Simon van Leeuwen en Liesbeth Smulders.
Serie educatieve kinderprogramma's voor kinderen van groep drie van de basisschool, bestaande uit computeranimaties, waarin kinderen leren rekenen. Het meisje Didi wordt via haar pc een computerspelletje ingelokt. Samen met de pop Doedel moet ze daar rekenspelletjes spelen, om zo steeds naar een volgend leven te kunnen komen. Stemmen: Jody Pijper, Wil van der Meer, Loes Luca, Bob van der Houven, Maxime Pieters, Marije de Boer. Serie educatieve kinderprogramma's, bestaande uit computeranimaties, waarin kinderen leren rekenen. In deze aflevering breit Didi (Maxime Pieters) een trui voor haar pop Doedel maar de bol met wol speelt steeds verstoppertje. Hij verdwijnt in de computer en Didi en Doedel volgen hem. Zo worden ze onderdeel van een computerspelletje. Daarbij worden de begrippen breed en smal uitgelegd en div. icoontjes van computerspelletjes (oa zoeken en knippen). Ook leren Didi en Doedel hoe ze lengte met stappen kunnen opmeten en hoogte kunnen berekenen. Met stemmen van: Jody Pijper, Bob van der Houven, Wil van der Meer en Ruud de Boer.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject rekenen
Title REKENVERHALEN
Creator Frame Media Produkties (producent)
Description Serie programma's voor het vak CKV1 voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de historische achtergrond ervan wordt belicht. Serie programma's voor het vak CKV1 voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de historische achtergrond ervan wordt belicht. Deze aflevering: de kijk op en ontwikkelingen van kunst in openbare ruimten aan het begin van de 21e eeuw, a.d.h.v. enkele opdrachten van gemeenten aan beeldende kunstenaars.
Serie programma's voor het vak CKV1 voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de historische achtergrond ervan wordt belicht. Achtdelige serie programma's voor het vak CKV1 voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de historische achtergrond ervan wordt belicht. In deze aflevering staat opera centraal. Adhv interviews wordt de geschiedenis en ontwikkeling van de opera geschetst en wordt de productie van \\"Béatrice et Bénédict\\" van Hector Berlioz nader belicht.
Serie programma's voor het vak CKV1 voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de historische achtergrond ervan wordt belicht. Achtdelige serie programma's voor het vak CKV1 voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de historische achtergrond ervan wordt belicht. In deze aflevering staat film centraal.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject film
kunst
Title KUNSTLICHT
Contributor Koetsier, Jannes
Creator Teleac/NOT (producent)
Description De zorgverlener is altijd verantwoordelijk voor het voorkomen van fouten, maar de gasten in 'Volgende keer beter' laten zien dat een actieve houding van de patiënt van levensbelang kan zijn. In iedere aflevering staat één zaak centraal, die wordt toegelicht m.b.v. korte filmpjes en interviews met de betrokkenen. In de studio schuift een panel met ervaringsdeskundigen en medisch specialisten aan om commentaar te leveren en de zaak te vergelijken met soortgelijke gevallen. Presentatie: Elsemieke Havenga. Praatprogramma waarin patiënten, ervaringsdeskundigen, artsen en andere hulpverleners vertellen over (mis)communicatie in de gezondheidszorg en medische fouten die voorkomen kunnen worden door een actievere houding van de patiënt en een zelfkritischere blik van de arts. Deze aflevering: veertien jaar geleden is bij een operatie onbedoeld een zenuw geraakt bij Jopie Teunissen waardoor ze altijd pijn heeft. Vanwege die pijn moet Teunissen regelmatig naar haar huisarts, maar zijn praktijk is telefonisch slecht bereikbaar. Daarnaast laat de arts veel taken over aan zijn assistente. Als Teunissen de arts wel persoonlijk te zien krijgt is hij ongeïnteresseerd, gesloten en cynisch. Ze verliest het vertrouwen in de arts compleet als ze naar aanleiding van klachten aan de schildklier medicijnen voorgeschreven krijgt zonder dat de arts haar gezien heeft. Ze wil een andere huisarts, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Aan het woord hierover komen: Jannes Koetsier, arts en auteur, François Schellevis, huisarts en onderzoeksleider NIVEL, en Alice Jansen (Cliëntenbelang Utrecht/IKG).
De zorgverlener is altijd verantwoordelijk voor het voorkomen van fouten, maar de gasten in 'Volgende keer beter' laten zien dat een actieve houding van de patiënt van levensbelang kan zijn. In iedere aflevering staat één zaak centraal, die wordt toegelicht m.b.v. korte filmpjes en interviews met de betrokkenen. In de studio schuift een panel met ervaringsdeskundigen en medisch specialisten aan om commentaar te leveren en de zaak te vergelijken met soortgelijke gevallen. Presentatie: Elsemieke Havenga. Praatprogramma waarin patiënten, ervaringsdeskundigen, artsen en andere hulpverleners vertellen over (mis)communicatie in de gezondheidszorg en medische fouten die voorkomen kunnen worden door een actievere houding van de patiënt en een zelfkritischere blik van de arts. Deze aflevering: ADHD. Na jaren van problemen wordt bij Jordy Loth de diagnose ADHD gesteld. Met pillen en enkele algemene adviezen worden Jordy en zijn ouders naar huis gestuurd. Ze voelen zich in de steek gelaten want de problemen worden alleen maar groter. Jordy's ouders laten het er niet bij zitten en gaan op zoek naar hulp. Aan het woord komen: de ouders van Jordy, Arga Paternotte (Landelijke Oudervereniging Balans), Janneke van Steeg (Bureau Jeugdzorg) en Marjolein Moree (Expertisecentrum Mantelzorg).
De zorgverlener is altijd verantwoordelijk voor het voorkomen van fouten, maar de gasten in 'Volgende keer beter' laten zien dat een actieve houding van de patiënt van levensbelang kan zijn. In iedere aflevering staat één zaak centraal, die wordt toegelicht m.b.v. korte filmpjes en interviews met de betrokkenen. In de studio schuift een panel met ervaringsdeskundigen en medisch specialisten aan om commentaar te leveren en de zaak te vergelijken met soortgelijke gevallen. Presentatie: Elsemieke Havenga. Praatprogramma waarin patiënten, ervaringsdeskundigen, artsen en andere hulpverleners vertellen over (mis)communicatie in de gezondheidszorg en medische fouten die voorkomen kunnen worden door een actievere houding van de patiënt en een zelfkritischere blik van de arts. Deze aflevering: patiënten gebruiken steeds vaker internet als informatiebron wanneer ze een ziekte onder de leden hebben. Dieke Claessens voelt op een dag een knobbel in haar borst. Als diagnose krijgt ze borstkanker. De artsen spiegelen haar voor dat ze een borst zal moeten missen. Op internet gaat ze op zoek naar alternatieven. Zo ontdekt ze dat met een amputatie haar vooruitzichten niet zullen veranderen. Aan het woord hierover komen: Dieke Claessens, patiënt, Hans van der Slikke, gynaecoloog VU Medisch Centrum, Lisette van Gemert, woordvoerder Centrum voor e-Health Research Universiteit Twente, Emiel Rutgers, oncologisch chirurg.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject artsen
Title VOLGENDE KEER BETER
Creator Teleac/NOT (producent)
Roubos, Floris (presentatie)
Appelman, Erik (eindredactie)
Description Aan de hand van o.a. archiefmateriaal worden de geschiedkundige verhalen uiteengezet. Presentatie: Floris Roubos. Serie programma's over diverse onderwerpen uit de geschiedenis voor leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Tegenwoordig kunnen we met ons onbeperkte internet in een paar seconde de wereld rond. Die wereld is voor veel Europeanen nog geen 600 jaar oud. Voor die tijd wisten de mensen nog niet van het bestaan van de werelddelen van Amerika, Australië en Antarctica. Deze werelddelen werden pas bekend nadat ontdekkingsreizigers ze op hun avontuurlijke reizen in kaart hebben gebracht. Eén van die ontdekkers was Columbus, die in 1492 als eerste Europeaan Midden Amerika aandeed.
Aan de hand van o.a. archiefmateriaal en reconstructies worden de geschiedkundige verhalen uiteengezet. Presentatie: Sipke Jan Bousema. Serie programma's over diverse onderwerpen uit de geschiedenis voor leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Hoe ga je om met een bewuste en georganiseerde massamoord op specifieke bevolkingsgroepen?
Serie programma's over diverse onderwerpen uit de geschiedenis voor leerlingen van klas 1 en 2 van het vmbo. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: de Duitse hervormer Maarten Luther. Luther wilde zijn kerk hervormen, maar door zijn optreden kwam een andere kerk.
Language Dutch
Rights NTR
Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject geschiedenis
Title HISTOCLIPS
Contributor Latenstein, Desiree
Luske, Charly
Blom, Allard
Creator Teleac (producent)
Description Het programma wordt van maandag tot en met donderdag uitgezonden. Het wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau en Mirella van Markus. Met internettips van redactielid Desiree Latenstein. Informatieve talkshow waarin praktische tips worden gegeven bij alledaagse onderwerpen. In deze eerste aflevering staat de Elfstedentocht centraal. Presentatie: Mirella van Markus.
Het programma wordt van maandag tot en met donderdag uitgezonden. Het wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau en Mirella van Markus. Met internettips van redactielid Desiree Latenstein. Informatieve talkshow waarin praktische tips worden gegeven bij alledaagse onderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: de populariteit van de musical in Nederland en daarbij de vraag: Waarom zijn we zo gek op musicals en wanneer is een musical een hit? Aan de orde komt: de internationale carrière van sommige Nederlandse artiesten, de zoektocht naar een nieuwe actrice voor de hoofdrol in 'Mary Poppins' en het vakmanschap van het schrijven van een musical. Studiogesprekken hierover met: Pia Douwes, een bekende musicalster, Maxim Bezembinder, musicalkenner en samensteller van het radioprogramma 'Musical Moods', en Allard Blom, vertaler, bewerker en schrijver van musicals. Daarnaast een reportage over het werk van de muzikanten. Bij de repetities van de musical 'Hairspray' worden enkele muzikanten gevolgd bij hun werk.
Het programma wordt van maandag tot en met donderdag uitgezonden. Het wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau en Mirella van Markus. Met internettips van redactielid Desiree Latenstein. Informatieve talkshow waarin praktische tips worden gegeven bij alledaagse onderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: aandacht voor ADHD, een chronische psychische afwijking. Enkele kenmerken van ADHD: achteloos fouten maken, weinig concentratie, continue druk zijn. ADHD is erfelijk en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes . Aandacht voor vragen als: Wat zijn de uitwerkingen van medicijnen tegen ADHD op de lange termijn? Is medicatie het enige antwoord op ADHD? Wat is de relatie tussen ADHD en voeding? Hoe maak je een aantrekkelijk anti-ADHD gerecht? Studiogesprekken hierover met: Lidy Pelser, ADHD onderzoeker, Douwe en Liesbeth van der Pol en hun zoon Gert, die ADHD heeft, en met Gerrie Raats, moeder van een ADHD-zoon. Reportage over Lotte Boersma, een meisje met ADHD dat door een streng dieet van haar ADHD werd afgeholpen en over het gezin, en over acteur Charly Luske die ADHD heeft.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject internet
Title HELDER
Contributor Sambo, Raymi (Marin)
Creator Fredriks, Catharina (eindredactie)
Description In deze reeks staan in de eerste vier afleveringen de belevenissen van Isis en Cem centraal. Isis en Cem worden benaderd door twee vreemden met de vraag of zij hen willen helpen te zoeken naar de oorsprong van de wind. Dit leidt tot een speurtocht, waarvan Isis en Cem verslag doen in een zelfgemaakte film. De laatste twee afleveringen bestaan uit voorbeelden uit de praktijk. Educatief programma voor leerlingen uit groep 5 tot en met 7 van de basisschool, waarin kinderen zelf leren zoeken naar informatie in bijvoorbeeld encyclopedieën, musea en internet.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject ICT
Title FF ZOEKEN!
Contributor Haan, Nico de
Creator Teleac/NOT (producent)
Description Vogelkenner Nico de Haan, tuinontwerpster Anna Kemp, klusser Kor de Kruif en natuurfotograaf Lars Soerink laten zien waar je per seizoen aandacht aan moet schenken als je een tuin, balkon of dakterras vol vogels wilt krijgen. De Haan geeft informatie over vogels, vogelvoedsel en tuinen. Kemp beoordeelt diverse tuinen op vogelvriendelijkheid. De Kruif fabriceert diverse attributen voor tuinvogels. Soerink laat zien hoe je vogels kan fotograferen zonder hun rust te verstoren. Serie programma's over vogelvriendelijke tuinen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering o.a.: aandacht voor het feit dat vogels in de nazomer niet zingen, welke struiken en planten belangrijk zijn voor tuinvogels en hoe een vogelfilm te maken.
Vogelkenner Nico de Haan, tuinontwerpster Anna Kemp, klusser Kor de Kruif en natuurfotograaf Lars Soerink laten zien waar je per seizoen aandacht aan moet schenken als je een tuin, balkon of dakterras vol vogels wilt krijgen. De Haan geeft informatie over vogels, vogelvoedsel en tuinen. Kemp beoordeelt diverse tuinen op vogelvriendelijkheid. De Kruif fabriceert diverse attributen voor tuinvogels. Soerink laat zien hoe je vogels kan fotograferen zonder hun rust te verstoren. Serie programma's over vogelvriendelijke tuinen. Deze eerste aflevering: de winter. Vogelkenner Nico de Haan toont vogels die in de winter in zijn tuin komen eten. Hij wijst op het belang van struiken, vetbollen en andere vogelattributen als voedselsilo's in de tuin. Hij legt uit hoe je zelf vetbollen kan maken. Kor de Kruif fabriceert een voedselsilo m.b.v. een glazen pot en hout. Ook maakt hij een voederpaal. Anna Kemp ontwerpt een vogelvriendelijke tuin die vogels moet aantrekken, bezoekt enkele min of meer vogelvriendelijke tuinen en geeft tips over geschikte tuininrichtingen. Lars Soerink laat zien hoe je vogels kan fotograferen, o.a. m.b.v. een elektrische draadontspanner. Hij fotografeert buizerds met een onder een voederplank gemonteerde camera met groothoeklens.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject fotografie
Title EEN TUIN VOL VOGELS
Creator Verhoeven, Sanny (presentatie; interviewer)
Description Presentatie: Sanny Verhoeven. Educatief programma voor het primair onderwijs over de verschillen in landschappen, steden en de manieren van leven in Nederland. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: de heuvels en dalen in Limburg.
Presentatie: Sanny Verhoeven. Educatief programma voor het primair onderwijs over de verschillen in landschappen, steden en de manieren van leven in Nederland. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Ieder jaar slaan de golven stukken van de duinen af. Om te voorkomen dat de kustlijn steed verder landinwaarts trekt, wordt er zand vanuit de zee het strand opgespoten. Het meest kwetsbare kustgebied vinden we in Zeeland. Na de stormvloed van 1953 is men het kustgebied beter gaan beschermen met de Deltawerken, die er voor gezorgd hebben dat het land nu beter beschermd is en beter bereikbaar.
Presentatie: Sanny Verhoeven. Educatief programma voor het primair onderwijs over de verschillen in landschappen, steden en de manieren van leven in Nederland. In deze eerste aflevering aandacht voor de weergave van Nederland op landkaarten, het gebruik van kompas, afstanden en schaal.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject geografie
Title RONDJE NEDERLAND
Contributor Geel, Cees
Creator Teleac/NOT (producent)
Description In deze reeks reizen journaliste Wouke van Scherrenburg, acteur Cees Geel en actrice Nienke Römer in Italië, waarbij ze opdrachten m.b.v. Italiaanse woordenlijsten (zonder vertaling) op hun mp3-speler moeten vervullen. Ze mogen geen andere talen gebruiken bij het vervullen van de opdrachten. Met door Italianen uitgesproken Italiaanse woorden en zegswijzen (spelling en vertaling in beeld). Presentatie: Harm Edens. Serie waarin bekende Nederlanders door een land reizen waarvan ze de taal niet beheersen en waarbij ze middels opdrachten de taal moeten leren spreken en het land en de cultuur leren kennen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: vijf opdrachten in Rome met een MP3-speler langs de diverse bezienswaardigheden van Rome. Cees, Wouke en Nienke verzinnen samen een list om hun opdrachten binnen de tijd te kunnen voltooien.
In deze reeks reizen journaliste Wouke van Scherrenburg, acteur Cees Geel en actrice Nienke Römer in Italië, waarbij ze opdrachten m.b.v. Italiaanse woordenlijsten (zonder vertaling) op hun mp3-speler moeten vervullen. Ze mogen geen andere talen gebruiken bij het vervullen van de opdrachten. Met door Italianen uitgesproken Italiaanse woorden en zegswijzen (spelling en vertaling in beeld). Presentatie: Harm Edens. Serie waarin bekende Nederlanders door een land reizen waarvan ze de taal niet beheersen en waarbij ze middels opdrachten de taal moeten leren spreken en het land en de cultuur leren kennen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Wouke gaat in Napels op zoek naar een van de oudste pizzeria's van deze stad. Terwijl Nienke hard aan de slag gaat op een buffelmozzarellaboerdeij, bezoekt Cees een wijngaard op het eiland Ischia.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject culturele identiteit
Title TALENWONDERS!
Contributor Classen, Kiki
Dijkgraaf, Robbert
Creator René Stokvis Producties (producent)
Dullaert & Dumas Film en TV Producties (producent)
Description Presentatie: Bart Peeters. M.m.v. Dolores Leeuwin, die op verschillende locaties proeven doet en/of wetenschappelijke uitleg vraagt bij de onderwerpen uit het programma, en een team van deskundigen bestaande uit bioloog Bas Defize, psycholoog Frans Verstraten, fysica Hester Bijl, biologe Louise Vet, fysicus Robbert Dijkgraaf en/of fysioloog Wop Rietveld. Populair-wetenschappelijke spelshow waarin twee bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen. De verliezer stelt zijn/haar lichaam ter beschikking voor een wetenschappelijk onderzoek of experiment. De vragen en antwoorden worden uitgelegd m.b.v. proefjes in de studio, filmpjes of toelichtingen door een deskundige. Kandidaten in deze aflevering twee voormalige acteurs uit de comedy 'Zeg 'ns AAA': Kiki Classen en Hans Cornelissen. Deskundigenteam: Wop Rietveld, Louise Vet en Robbert Dijkgraaf. Onderwerpen: - het meten van broeikasgassen in de lucht met behulp van wijn; - de ontwikkeling van een nieuwe blindengeleidestok met navigatiesysteem (I-Cane). Interview hierover met Hans Slijp (Stichting I-Cane); - de kracht van kamfer in zeep; - cafeïne tegen spierpijn; - het opwekken van energie door het mengen van zout en zoet water; - beton; - het herstel van smaakpapillen na verbranding; - het ontstaan van files door trage reactiesnelheid. Interview hierover met Guido Sluijsmans (TNO Logistics); - wagenziekte bij kinderen.
Presentatie: Bart Peeters. M.m.v. Dolores Leeuwin, die op verschillende locaties proeven doet en/of wetenschappelijke uitleg vraagt bij de onderwerpen uit het programma, en een team van deskundigen bestaande uit bioloog Bas Defize, psycholoog Frans Verstraten, fysica Hester Bijl, biologe Louise Vet, fysicus Robbert Dijkgraaf en/of fysioloog Wop Rietveld. Populair-wetenschappelijke spelshow waarin twee bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen. De verliezer stelt zijn/haar lichaam ter beschikking voor een wetenschappelijk onderzoek of experiment. De vragen en antwoorden worden uitgelegd m.b.v. proefjes in de studio, filmpjes of toelichtingen door een deskundige. Kandidaten in deze aflevering: zangeres EliZe en cabaretier Tijl Beckand. Deskundigenteam: Frans Verstraten, Robert Dijkgraaf en Bas Defize. Onderwerpen: leugens herkennen, het blussen van branden, het herstellingsvermogen van de menselijke huid, hoeveel zout Nederlanders eten en waarom mensen rillen.
Language Dutch
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject experimenten
Title HOE?ZO!
Contributor Deckers, Daphne
Ojja, Iliass
Creator Teleac/NOT (producent)
Description Het project is mede mogelijk gemaakt door Stivoro en het Trimbos Instituut. Educatief programma dat leerlingen informeert over de risico's van roken. Gezondheid en verslaving staan hierbij centraal. In deze eerste aflevering wordt bekeken waarom roken slecht is en wat voor risico's hieraan vastzitten. Met reacties van rokers en niet-rokers.
Het project is mede mogelijk gemaakt door Stivoro en het Trimbos Instituut. Educatief programma dat leerlingen informeert over de risico's van roken. Gezondheid en verslaving staan hierbij centraal. In deze aflevering, o.a.: - sport en roken gaan niet goed samen. Interviews hierover met o.a. Valerio Zeno, presentator; Yes-R, rapper; Illias Ojja, acteur; Ruud Feltkamp, acteur; Marly van der Velden, actrice; - een item over de geschiedenis van het gebruik van tabak, de invloed van de tabaksindustrie hierop en het geld dat je kan besparen door niet te roken; - 'Actie tegengif', jongeren hebben een anti-rookfilmpje gemaakt i.h.k.v. deze actie; - item over tabak en de wet, met een verborgen camera wordt getest of personen onder de 16 jaar tabak kunnen kopen, ondanks dat dit wettelijk verboden is.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject gezondheid
Title ROKEN?!
Creator Teleac/NOT (producent)
Description Serie voorlichtingsdocumentaires voor leerlingen uit klas 2 en 3 van het voortgezet onderwijs over alcohol en alcoholgebruik. Deze aflevering aandacht voor: het uitgaansleven van een aantal jongeren (o.a. door henzelf gefilmd); de prijs van alcohol; alcoholreclame, die m.n. op jongeren gericht is; alcohol en de wet, met een item waarin meisjes van onder de zestien alcohol proberen te kopen met een verborgen camera; alcohol in het verkeer; anti-katertips; een jongen die verslaafd is aan alcohol en in een afkickkliniek heeft gezeten.
Serie voorlichtingsdocumentaires voor leerlingen uit klas 2 en 3 van het voortgezet onderwijs over alcohol en alcoholgebruik. Tweedelige serie documentaires voor leerlingen uit klas 2 en 3 van het voortgezet onderwijs over alcohol en alcoholgebruik. Deze eerste aflevering o.a. aandacht voor de effecten van alcohol op het menselijk lichaam en het stoere imago van drank onder jongeren.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject alcohol
Title ALCOHOL
Creator ZCENE (producent)
Description Professor Werner von Boring (Mark Kingsford) is onderzoeker van verleden, heden en toekomst. Marc Cornelissen is klimaatdeskundige, ambassadeur van WNF en poolreiziger. Samen scheiden ze de zin van de onzin over klimaatverandering. Presentatie: Marc Cornelissen en Mark Kingsford. Educatief programma over de resultaten van een onderzoek naar klimaatverandering. D.m.v. voorbeelden en grafische effecten wordt dit onderzoek naar klimaatverandering van miljoenen jaren geleden gepresenteerd. Het project Broeikaswereld is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. Deze aflevering aandacht voor: de geschiedenis van de aarde; de vraag of het voortbestaan van de aarde wordt bedreigd door de uitputting van zuurstof, koolstof en waterstof en wat de mens hier aan kan doen. De aarde heeft, sinds haar ontstaan vijf miljard jaar geleden, verschillende gedaantes gehad: van gloeiende bol tot ijsklomp. Er is veel veranderd, maar sommige elementen zijn hetzelfde gebleven. De hoeveelheid koolstof op aarde is bijvoorbeeld niet veranderd. Koolstofverbindingen veranderen echter wel. Het gasvormige koolstofdioxide (CO2) is één van de veroorzakers van het broeikaseffect.
Professor Werner von Boring (Mark Kingsford) is onderzoeker van verleden, heden en toekomst. Marc Cornelissen is klimaatdeskundige, ambassadeur van WNF en poolreiziger. Samen scheiden ze de zin van de onzin over klimaatverandering. Presentatie: Marc Cornelissen en Mark Kingsford. Educatief programma over de resultaten van een onderzoek naar klimaatverandering. D.m.v. voorbeelden en grafische effecten wordt dit onderzoek naar klimaatverandering van miljoenen jaren geleden gepresenteerd. Het project Broeikaswereld is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. In deze eerste aflevering vertelt Marc Cornelissen over 55 miljoen jaar geleden, waarin het extreem warm was. Professor Werner von Boring legt uit hoe kennis en begrip van het geologische verleden van de aarde en de atmosfeer inzicht geven in de klimaatscenario's voor de toekomst.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject geschiedenis
Title BROEIKASWERELD
Contributor Sendar, Jasmine
Creator Zuiderent, Brechje (regie; scenario; montage)
STICHTING leerplanontwikkeling (producent)
Neuhaus, Bernard (regie; scenario)
Description In vier delen uitgezonden achtdelige serie kunst- en cultuurprogramma's voor de klassen 3 en 4 van het vmbo, waarin steeds andere disciplines uit de kunst centraal staan. Educatieve serie voor klas 3 en 4 vmbo over de werkwijze van kunstenaars. Kunstenaars worden bezocht en zij leggen uit hoe zij werken en denken. In vier delen uitgezonden achtdelige serie kunst- en cultuurprogramma's voor de klassen 3 en 4 van het vmbo, waarin steeds andere disciplines uit de kunst centraal staan. In dit deel de afleveringen: beeldende kunst: strips; en toegepaste kunst: auto-ontwerp.
Educatieve serie voor klas 3 en 4 vmbo over de werkwijze van kunstenaars. Kunstenaars worden bezocht en zij leggen uit hoe zij werken en denken. Deze aflevering aandacht voor: - het maken van theaterdecors met Thomas Rupert, decorontwerper bij de voorstelling Pygmalion van het Ro Theater; - het vak van soapacteur en toneelacteur met de actrices Jasmine Sendar en Karina Smulders.
Educatieve serie voor klas 3 en 4 vmbo over de werkwijze van kunstenaars. Kunstenaars worden bezocht en zij leggen uit hoe zij werken en denken. Deze aflevering 'Een gebouw voor je oren' en 'Culinaire fotografie'.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject kunst
Title NEON (EDUCATIE)
Creator Teleac (producent)
Teleac/NOT (producent)
Description In korte afleveringen/clips, gepresenteerd door Ruben Dingemans, staat steeds een ander onderwerp centraal. Educatief programma over uiteenlopende aardrijkskundeonderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Steenkool, aardolie en aardgas zijn veel gebruikte brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen raken langzaam op. Bovendien wordt er bij verbranding veel CO2 uitgestoten. Dit gas versterkt het natuurlijke broeikaseffect op aarde. Daarom gaan we op zoek naar alternatieven. Kernenergie is zo'n alternatief, maar ook wind- en zonne-energie. In deze afleveringen worden de voors en tegens van de deze alternatieve energiebronnen belicht.
In korte afleveringen/clips staat steeds een ander onderwerp centraal. Educatief programma over uiteenlopende aardrijkskundeonderwerpen. Deze aflevering: presentator Ruben Dingemans bezoekt de wereldhaven Rotterdam, waar 24 uur per dag, zeven dagen per week gewerkt wordt. Dingemans maakt kennis met enkele Rotterdamse havenarbeiders en vraagt hen hoe de haven van Rotterdam zo ontzettend groot is geworden.
In korte afleveringen/clips, gepresenteerd door Ruben Dingemans, staat steeds een ander onderwerp centraal. Educatief programma over uiteenlopende aardrijkskundeonderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking leeft in stedelijke gebieden. Er worden steeds meer woningen gebouwd, wat ten koste gaat van het platteland. Hoe ziet een stad er nu en in de toekomst uit?
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject geografie
Title GEOCLIPS
Contributor Sitskoorn, Margriet
Creator Hout, Ed van (regie)
Description Presentatie: Judith de Bruijn. Met tips en advies helpt psychotherapeute Yvette van der Pas a.d.h.v. een stappenplan vier cursisten met verschillende angsten. Zelfhulpcursus die mensen over een angststoornis heen helpt. Deze aflevering over Frank Jong die een sociale fobie heeft. Hij is bang om te drinken en te eten in het openbaar, omdat hij vreest dat zijn handen dan gaan trillen en hij denkt dat iedereen op hem let. Jong wordt gevolgd: bij een bezoek aan een wijnproeverij, terwijl hij jongleert op straat en hij voorbijgangers de weg vraagt. Interviews met Frank Jong, zijn echtgenote Lia, psychotherapeute Yvette van der Pas en acteur John Buisman.
Presentatie: Judith de Bruijn. Met tips en advies helpt psychotherapeute Yvette van der Pas a.d.h.v. een stappenplan vier cursisten met verschillende angsten. Zelfhulpcursus die mensen over een angststoornis heen helpt. Deze aflevering aandacht voor de claustrofobie van Ingrid de Buck. Ze durft de deur van het toilet niet op slot te doen en ze is als de dood voor liften. De Buck wordt gevolgd als ze oefent tegen haar angst en bij de hulp die ze krijgt van psychotherapeute Yvette van der Pas.
Presentatie: Judith de Bruijn. Met tips en advies helpt psychotherapeute Yvette van der Pas a.d.h.v. een stappenplan vier cursisten met verschillende angsten. Zelfhulpcursus die mensen over een angststoornis heen helpt. In deze eerste aflevering: de straatvrees van Jeannette Engels.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject angst
Title ANGST DE BAAS
Contributor Walsma, Aeltje
Creator Heuvel, John van den (presentatie)
Description Leerlingen van klas 1 en 2 havo en vwo assisteren misdaadverslaggever John van den Heuvel in een virtueel laboratorium bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het achterhalen van de toedracht van de moord op bewaker Willem in het Allard Pierson Museum, op basis van sociologisch, genetisch en forensisch onderzoek. Hoofdverdachte is stagair Rachid, die volhoudt onschuldig te zijn en misdaadverslaggever en presentator John van den Heuvel inschakelt, die zich bezighoudt met de moordzaak, de getuigen en de motieven van de verdachten. Met gedramatiseerde scènes en toelichtingen van deskundigen. Educatief programma waarin een misdaad centraal staat, waarbij leerlingen a.d.h.v. diverse aanwijzingen moeten bepalen wie de misdaad gepleegd heeft en veroordeeld moet worden. In deze aflevering: ‘De dolk van de dood’. Een technisch rechercheur geeft advies aan de hand van sporen in de omgeving van het slachtoffer. Aan bod komt hoe de dader en het motief a.d.h.v. de gevonden resultaten vastgesteld kunnen worden.
Leerlingen van klas 1 en 2 havo en vwo assisteren misdaadverslaggever John van den Heuvel in een virtueel laboratorium bij het verzamelen van bewijsmateriaal en het achterhalen van de toedracht van de moord op bewaker Willem in het Allard Pierson Museum, op basis van sociologisch, genetisch en forensisch onderzoek. Hoofdverdachte is stagair Rachid, die volhoudt onschuldig te zijn en misdaadverslaggever en presentator John van den Heuvel inschakelt, die zich bezighoudt met de moordzaak, de getuigen en de motieven van de verdachten. Met gedramatiseerde scènes en toelichtingen van deskundigen. Educatief programma waarin een misdaad centraal staat, waarbij leerlingen a.d.h.v. diverse aanwijzingen moeten bepalen wie de misdaad gepleegd heeft en veroordeeld moet worden. Deze eerste aflevering worden de personages en de moordzaak geïntroduceerd: ROC-leerlingbeveiligingsbeambte Rachid, die afkomstig is uit een probleemwijk, loopt stage in het Allard Pierson Museum. Na de moord op collega Willem, die met een dolk uit het museum is neergestoken, wordt hij vastgehouden en ondervraagd door twee rechercheurs. Hij beweert dat Willem is vermoord door een mummie, maar wordt evenwel veroordeeld. Patholoog anatoom Selma Eikelenboom-Schieveld onderzoekt het lichaam van Willem om na te gaan of er (cel)sporen zijn achtergebleven. Officier van justitie Hanneke Festen evalueert het bewijsmateriaal en de getuigenverklaringen. Deskundigen Jeanine Joling en Marjanka Schaap onderzoeken het moordwapen in een laboratorium en lichten toe wat chromosomen, genetisch bewijsmateriaal en vingerafdrukken zijn. Verdachten die Van den Heuvel aanwijst zijn Willems ex-vriendin Martha, die als schoonmaakster in het museum werkt, kroegbaas Theo die nog geld van gokverslaafde Willem krijgt en aan wie Willem het moordwapen eerder heeft proberen te geven in ruil voor kwijtschelding van zijn schulden, en de directrice van het museum.
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject DNA
Title WIE IS DE DADER?