Index

Contributor Soeters, Martin (poppenspeler)
Creator Hamilton, Martin (regie)
Description Educatief spelprogramma bestemd voor leerlingen van groep 7 en 8, gepresenteerd door Awais Hassan, bekend als Mr. Right van het 'Schooltv-weekjournaal'. Twee teams, die hun school vertegenwoordigen, nemen het tegen elkaar op om via quizvragen en rekenopdrachten geld te verdienen voor een goed doel, dat zij zelf hebben gekozen. De teams worden met een navigatiesysteem op pad gestuurd en in diverse praktische situaties geconfronteerd met o.a. kommagetallen, breuken en procenten. Educatief programma voor het basisonderwijs, waarin spelenderwijs kennis wordt gemaakt met rekenen en getallen.
Educatief programma bestemd voor leerlingen van groep 3 of groep 4 met Raaf, de vogelpop uit 'Huisje, boompje, beestje'. Raaf doet mee aan de door Nicolette van Dam gepresenteerde quiz 'Tel mee tot je bent uitgeteld’. Het is een quiz waarbij je goed moet kunnen rekenen. Raaf neemt het op tegen Raffaëla of Raffi. In het publiek zitten allerlei knuffels. Educatief programma voor het basisonderwijs, waarin spelenderwijs kennis wordt gemaakt met rekenen en getallen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Raaf is nog altijd kandidaat in de quiz 'Tel mee tot je bent uitgeteld'. Raffi is zijn nieuwe tegenstander. Raaf laat horen dat hij kan tellen met sprongen van 100. In de volgende spannende ronde maken Raaf en Raffi sprongen van 10 op een skippybal. Tijdens de laatste ronde gaat het springlevel omhoog. Wie kan er heel goed verder tellen, nadat je op een tiental terecht bent gekomen?
Educatief programma bestemd voor leerlingen van groep 3 of groep 4 met Raaf, de vogelpop uit 'Huisje, boompje, beestje'. Raaf doet mee aan de door Nicolette van Dam gepresenteerde quiz 'Tel mee tot je bent uitgeteld’. Het is een quiz waarbij je goed moet kunnen rekenen. Raaf neemt het op tegen Raffaëla of Raffi. In het publiek zitten allerlei knuffels. Educatief programma voor het basisonderwijs, waarin spelenderwijs kennis wordt gemaakt met rekenen en getallen.
Language Dutch
Rights Teleac
Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject rekenen
Title REKENEN MET SCHOOLTV
Contributor Latenstein, Desiree
Luske, Charly
Blom, Allard
Creator Teleac (producent)
Description Het programma wordt van maandag tot en met donderdag uitgezonden. Het wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau en Mirella van Markus. Met internettips van redactielid Desiree Latenstein. Informatieve talkshow waarin praktische tips worden gegeven bij alledaagse onderwerpen. In deze eerste aflevering staat de Elfstedentocht centraal. Presentatie: Mirella van Markus.
Het programma wordt van maandag tot en met donderdag uitgezonden. Het wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau en Mirella van Markus. Met internettips van redactielid Desiree Latenstein. Informatieve talkshow waarin praktische tips worden gegeven bij alledaagse onderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: de populariteit van de musical in Nederland en daarbij de vraag: Waarom zijn we zo gek op musicals en wanneer is een musical een hit? Aan de orde komt: de internationale carrière van sommige Nederlandse artiesten, de zoektocht naar een nieuwe actrice voor de hoofdrol in 'Mary Poppins' en het vakmanschap van het schrijven van een musical. Studiogesprekken hierover met: Pia Douwes, een bekende musicalster, Maxim Bezembinder, musicalkenner en samensteller van het radioprogramma 'Musical Moods', en Allard Blom, vertaler, bewerker en schrijver van musicals. Daarnaast een reportage over het werk van de muzikanten. Bij de repetities van de musical 'Hairspray' worden enkele muzikanten gevolgd bij hun werk.
Het programma wordt van maandag tot en met donderdag uitgezonden. Het wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau en Mirella van Markus. Met internettips van redactielid Desiree Latenstein. Informatieve talkshow waarin praktische tips worden gegeven bij alledaagse onderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: aandacht voor ADHD, een chronische psychische afwijking. Enkele kenmerken van ADHD: achteloos fouten maken, weinig concentratie, continue druk zijn. ADHD is erfelijk en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes . Aandacht voor vragen als: Wat zijn de uitwerkingen van medicijnen tegen ADHD op de lange termijn? Is medicatie het enige antwoord op ADHD? Wat is de relatie tussen ADHD en voeding? Hoe maak je een aantrekkelijk anti-ADHD gerecht? Studiogesprekken hierover met: Lidy Pelser, ADHD onderzoeker, Douwe en Liesbeth van der Pol en hun zoon Gert, die ADHD heeft, en met Gerrie Raats, moeder van een ADHD-zoon. Reportage over Lotte Boersma, een meisje met ADHD dat door een streng dieet van haar ADHD werd afgeholpen en over het gezin, en over acteur Charly Luske die ADHD heeft.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject internet
Title HELDER
Creator Beernink, Iwan (productie)
Berg, Rob van den (eindredactie)
Description Vierdelige cursus puppy-training o.l.v. Martin Gaus, waarin cursisten worden gevolgd bij de opvoeding van hun hondjes. Serie snelcursussen van vier lessen waarin allerlei hobby's en vrijetijdsbestedingen aan bod komen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Naast de pups moeten ook de baasjes veel leren. Martin Gaus legt in deze tweede les uit wat er van de baasjes wordt verwacht. Na deze les zal de hond nooit meer trekken aan de lijn, hoeft de baas niet meer hard te roepen naar de hond en volgt de pup het commando 'af' op.
Vierdelige cursus fietsen opknappen, onder leiding van cursusleider Eduard Rozenveld. Aan de hand van zijn uitleg voert een hobbyclub zijn tips uit. De hobbyclub bestaat uit: Piet Munsters; Anna de Rijk; Michiel Röben; Bénedicte Schellings. Serie snelcursussen van vier lessen waarin allerlei hobby's en vrijetijdsbestedingen aan bod komen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: aandacht voor de wielen, o.a. wat te doen bij een lekke band, een slag in het wiel of een spaak die los zit.
Vierdelige cursus puppy-training o.l.v. Martin Gaus, waarin cursisten worden gevolgd bij de opvoeding van hun hondjes. Serie snelcursussen van vier lessen waarin allerlei hobby's en vrijetijdsbestedingen aan bod komen. In deze eerste aflevering aandacht voor de socialisatie van de pup, waarin de hond de eerste commando's leert: 'hier' en 'zit'. Verder geeft Martin Gaus aan wat er nodig is om aan een cursus te beginnen (o.a. riemen/halsbanden en inentingen).
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject fietsen
honden
Title VRIJE TIJD TV
Creator Annes, Barry (regie)
Bosman, Jurre (presentatie; interviewer)
Teleac (producent)
Description Presentatie: Jurre Bosman en Mylène Gordinou. Vaste rubrieken: 'Nieuws', 'Nu in de natuur' en de prijsvraag. Serie wekelijkse natuurprogramma's voor leerlingen van groep 5 en 6. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Mylène gaat met een libellekenner op zoek naar de libel.
Serie wekelijkse natuurprogramma's voor leerlingen van groep 5 en 6. Dertiendelige serie wekelijkse natuurprogramma's voor leerlingen van groep 5 en 6, gepresenteerd door Bart Bosch. Vaste onderdelen zijn een nieuwsblok, een getekend verhaal en een vraag van een kijker. Het thema van deze aflevering is: knollen en bollen.
Presentatie Jurre Bosman (in de studio) en Mylène Gordinou de Gouberville (op locatie). Terugkerende rubrieken: 'Nieuws'; 'Wat is dit?', waarin kinderen gevonden objecten kunnen laten uitleggen, 'Prof. dr. Testkees', waarin Testkees testjes doet, bijgestaan door zijn hond Einstein; 'Prijsvraag'. Serie wekelijkse natuurprogramma's voor leerlingen van groep 5 en 6. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Thema: Proefjes met lucht. Lucht kun je niet zien, ruiken of aanraken. Toch is het er wel. Er zijn verschillende proefjes waarmee je de aanwezigheid van lucht kan aantonen. Presentatrice Mylène Gordinou de Gouberville en presentator Jurre Bosman onderzoeken de eigenschappen en samenstelling van lucht. Professor Testkees onderzoekt hoe een film werkt.
Language Dutch
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject dieren
tests
Title NIEUWS UIT DE NATUUR
Contributor Markus, Ans
Schiffmacher, Henk
Creator Bohemen, Marit van (presentatie; interviewer)
Description Negen portretten van kunstenaars met een verstandelijke beperking. In de laatste aflevering aandacht voor de opening van het Knoop Kunst Museum, waar hun werk tentoongesteld wordt. Presentatie: Marit van Bohemen en Dolores Leeuwin. Serie programma's over verstandelijk gehandicapte kunstenaars en hun kunst. Deze aflevering een portret van Arend Jan Talstra, keramiekkunstenaar met het syndroom van Down.
Negen portretten van kunstenaars met een verstandelijke beperking. In de laatste aflevering aandacht voor de opening van het Knoop Kunst Museum, waar hun werk tentoongesteld wordt. Presentatie: Marit van Bohemen en Dolores Leeuwin. Serie programma's over verstandelijk gehandicapte kunstenaars en hun kunst. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Patricia Fens maakt heel bijzondere tekeningen. Zij is een groot bewonderaar van Ans Markus. Speciaal voor 'Knoop in je Zakdoek' gaat ze naar de expositie van Ans Markus in museum Van der Togt in Amstelveen. Daar vindt een speciale ontmoeting plaats tussen de twee kunstenaressen. Eveneens in de uitzending aandacht voor het beroemde schilderij 'Mona Lisa'.
Negen portretten van kunstenaars met een verstandelijke beperking. In de laatste aflevering aandacht voor de opening van het Knoop Kunst Museum, waar hun werk tentoongesteld wordt. Presentatie: Marit van Bohemen en Dolores Leeuwin. Serie programma's over verstandelijk gehandicapte kunstenaars en hun kunst. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Hein Dingemans. Hij heeft een autistische stoornis, is succesvol als beeldend kunstenaar en maakt tekeningen met zowel pen als kwast waarmee hij de figuren inkleurt. Hij tekent vooral blije mensen. Hij heeft over de hele wereld geëxposeerd. Voor 'Knoop in je Zakdoek' gaat hij naar Henk Schiffmacher met wie hij samen een nieuwe tattoo ontwerpt. En passant wordt die ook nog even gezet.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject kunst
Title KNOOP KUNST
Creator Tuvalu Media (producent)
Description In deze vierdelige serie, die deel uitmaakt van een crossmediaal project, laten beroepsoefenaars zien hoe wiskunde terugkomt in de dagelijkse werkzaamheden en brengen ze vraagstukken dichter bij de belevingswereld van leerlingen. Presentatie: Kirtie Ramdas. Serie programma's over de praktische toepassing van wiskunde in de verschillende beroepssectoren van het vmbo. In een ziekenhuis is nauwkeurigheid bij het toedienen van medicijnen zeer belangrijk. Daarom wordt er gebruik gemaakt van verhoudingstabellen bij het bereiden van voedsel en het instellen van een infuus. In het onderzoekslab worden buisjes met bloed uit elkaar gehouden door middel van unieke codes. Interviews hierover met: Eva van den Oever, verpleegkundige; Kaïma Adrichem, voedingsassistent; Gerrit Been, ziekenhuiskok; Lisa van Egmond, verpleegkundige; Vera Wiedijk, vakspecialist klinische chemie.
In deze vierdelige serie, die deel uitmaakt van een crossmediaal project, laten beroepsoefenaars zien hoe wiskunde terugkomt in de dagelijkse werkzaamheden en brengen ze vraagstukken dichter bij de belevingswereld van leerlingen. Presentatie: Kirtie Ramdas. Serie programma's over de praktische toepassing van wiskunde in de verschillende beroepssectoren van het vmbo. In deze aflevering: internetwinkels. Aandacht voor het runnen van een internetwinkel waarbij het van belang is een goede verkoopprijs vast te stellen, waarbij rekening wordt gehouden met de inkoopprijs, wisselkoersen, onkosten en indexcijfers. Interviews hierover met: Sharon Vos, eigenaar van een webwinkel, en Willem Kooiman, importeur.
In deze vierdelige serie, die deel uitmaakt van een crossmediaal project, laten beroepsoefenaars zien hoe wiskunde terugkomt in de dagelijkse werkzaamheden en brengen ze vraagstukken dichter bij de belevingswereld van leerlingen. Presentatie: Kirtie Ramdas. Serie programma's over de praktische toepassing van wiskunde in de verschillende beroepssectoren van het vmbo. In deze eerste aflevering aandacht voor het meten van het profiel en de spanning van de banden van voertuigen.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject vmbo
Title WISKUNDE VOOR DE SECTOREN
Contributor Soeters, Martin (poppenspeler)
Creator Teleac (producent)
Description In elke aflevering komt een liedje terug dat wekelijks herhaald en aangevuld wordt met nieuwe Engelse woorden. Serie educatieve programma's voor leerlingen uit groep 3 en 4, waarin kennis wordt gemaakt met de Engelse taal. Raaf, de vogelpop uit 'Huisje, boompje, beestje', spreekt Engels in verschillende situaties. Met liedjes en animaties waarin eenvoudige woorden en korte zinnetjes worden herhaald. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Raaf en Raven zijn op de computer het memoryspel van 'Huisje Boompje Beestje' aan het spelen. Raven bedenkt opeens dat hij nog cadeautjes moet kopen voor de familie in Engeland. Hij wil iets typisch Nederlands meenemen. Het wordt drop.
In elke aflevering komt een liedje terug dat wekelijks herhaald en aangevuld wordt met nieuwe Engelse woorden. Serie educatieve programma's voor leerlingen uit groep 3 en 4, waarin kennis wordt gemaakt met de Engelse taal. Raaf, de vogelpop uit 'Huisje, boompje, beestje', spreekt Engels in verschillende situaties. Met liedjes en animaties waarin eenvoudige woorden en korte zinnetjes worden herhaald. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Raaf en Raven doen 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet' in het Engels. Raaf houdt een kleur in gedachten, maar wat Raven ook opnoemt, hij raadt het niet. Het blijkt de trui van Rose, het buurmeisje, te zijn. Samen kijken ze op het beeldscherm naar Rose die verstoppertje aan het spelen is. Raaf en Raven willen dat ook.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject Engelse taal
Title ENGELS MET RAAF
Contributor Fortin, Curt (Hoep)
Creator JVtv (producent)
Description Kinderprogramma voor kleuters van drie tot vijf jaar waarin de buren Hoela, een levensgrote vogelpop, en Hoep, een jongeman, een vraag of probleem hebben waar ze zelf niet uitkomen. Kinderen in de studio helpen het probleem op te lossen. Met animatiefilmpjes en liedjes gezongen door Hoep. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: De grond ligt vol met bladeren, het is herfst. De boom heeft het vast koud, hij is helemaal bloot! Denkt Hoela. Hoep legt uit dat dit hoort bij de natuur. Maar al die bladeren geven wel een grote troep, en die moet hij zeker in zijn eentje gaan opruimen. Of kunnen de kinderen hem een handje helpen?
Kinderprogramma voor kleuters van drie tot vijf jaar waarin de buren Hoela, een levensgrote vogelpop, en Hoep, een jongeman, een vraag of probleem hebben waar ze zelf niet uitkomen. Kinderen in de studio helpen het probleem op te lossen. Met animatiefilmpjes en liedjes gezongen door Hoep. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Hoep is een Kerstman, want het is bijna Kerst. Een kers? Lekker! Zegt Hoela. Nee, kerst! Een feest van vrede, rust en stilte, legt Hoep uit. En bij Kerst hoort een kerstboom. Maar de boom uit het bos halen, dat vind Hoela geen goed idee. Ze kunnen er toch ook zelf een maken?
Kinderprogramma voor kleuters van drie tot vijf jaar waarin de buren Hoela, een levensgrote vogelpop, en Hoep, een jongeman, een vraag of probleem hebben waar ze zelf niet uitkomen. Kinderen in de studio helpen het probleem op te lossen. Met animatiefilmpjes en liedjes gezongen door Hoep. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Hoep wil eens lekker een dagje op zichzelf zijn. Hij is alleen vergeten, dat Hoela nou net vandaag jarig is! Hoe kan Hoep het goedmaken? Met een taart natuurlijk, een echte verjaardagstaart.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Title HOELAHOEP
Contributor Meulblok, Jasper (Jochum)
Creator Teleac (producent)
Description Door een stroomstoring zitten duizenden huizen zonder stroom en raken computers van slag. E-mails komen niet aan en documenten verdwijnen. Schrijver Paul van Loon is zijn nieuwste boek, de 'Griezelbus 10', kwijtgeraakt. De vriendenclub Sanne, Bram en Glenn wil hier meer van weten. Crossmediale educatieve dramareeks waarin de leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs via tv, website en smartboard creatief worden geprikkeld tot het zelf schrijven van verhalen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Terwijl Sanne blijft zoeken naar De Griezelbus 10 heeft Jochum op de supercomputer al zijn game-levels gevonden. Hij slaat ze op zijn usb-stick op. Thuis ondekt hij dat er nóg iets op de usb-stick staat!
Door een stroomstoring zitten duizenden huizen zonder stroom en raken computers van slag. E-mails komen niet aan en documenten verdwijnen. Schrijver Paul van Loon is zijn nieuwste boek, de 'Griezelbus 10', kwijtgeraakt. De vriendenclub Sanne, Bram en Glenn wil hier meer van weten. Crossmediale educatieve dramareeks waarin de leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs via tv, website en smartboard creatief worden geprikkeld tot het zelf schrijven van verhalen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Telkens verschijnen er nieuwe gaten in het hek. Het wordt steeds duidelijker dat er een inbreker op bedrijventerrein De Punt rondsluipt. Dit betekent dat er nog iemand is die weet heeft van het bestaan van de supercomputer.
Door een stroomstoring zitten duizenden huizen zonder stroom en raken computers van slag. E-mails komen niet aan en documenten verdwijnen. Schrijver Paul van Loon is zijn nieuwste boek, de 'Griezelbus 10', kwijtgeraakt. De vriendenclub Sanne, Bram en Glenn wil hier meer van weten. Crossmediale educatieve dramareeks waarin de leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs via tv, website en smartboard creatief worden geprikkeld tot het zelf schrijven van verhalen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: Sanne vindt steeds meer stukken van 'Het Verdwenen Verhaal'. Intussen heeft de moeder van Glenn alle brieven van de regering gevonden. Thuis ontdekt Jochum dat iemand die luistert naar de naam Zilla de computerworm Zwarte Zilla heeft verstuurd.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Title HET VERDWENEN VERHAAL
Creator Teleac (producent)
Teleac/NOT (producent)
Description In korte afleveringen/clips, gepresenteerd door Ruben Dingemans, staat steeds een ander onderwerp centraal. Educatief programma over uiteenlopende aardrijkskundeonderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Steenkool, aardolie en aardgas zijn veel gebruikte brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen raken langzaam op. Bovendien wordt er bij verbranding veel CO2 uitgestoten. Dit gas versterkt het natuurlijke broeikaseffect op aarde. Daarom gaan we op zoek naar alternatieven. Kernenergie is zo'n alternatief, maar ook wind- en zonne-energie. In deze afleveringen worden de voors en tegens van de deze alternatieve energiebronnen belicht.
In korte afleveringen/clips staat steeds een ander onderwerp centraal. Educatief programma over uiteenlopende aardrijkskundeonderwerpen. Deze aflevering: presentator Ruben Dingemans bezoekt de wereldhaven Rotterdam, waar 24 uur per dag, zeven dagen per week gewerkt wordt. Dingemans maakt kennis met enkele Rotterdamse havenarbeiders en vraagt hen hoe de haven van Rotterdam zo ontzettend groot is geworden.
In korte afleveringen/clips, gepresenteerd door Ruben Dingemans, staat steeds een ander onderwerp centraal. Educatief programma over uiteenlopende aardrijkskundeonderwerpen. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking leeft in stedelijke gebieden. Er worden steeds meer woningen gebouwd, wat ten koste gaat van het platteland. Hoe ziet een stad er nu en in de toekomst uit?
Language Dutch
Rights Teleac/NOT
Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject geografie
Title GEOCLIPS
Creator Teleac (producent)
Description Achtdelige serie over moderne architectuur in Nederland. Presentatie: architectuurhistoricus Erik de Jong. In deze aflevering aandacht voor techniek in de architectuur en de verschillende werkterreinen van de ingenieur (constructie) en de architect (vorm). Aan bod komen: - TU Eindhoven (1954-heden) van OD 205, waar studenten bouwkunde maquettes maken; - Aviodome Schiphol, met een opmerkelijke overspanning; - IJsstadion Thialf in Heerenveen, met een functionele en mooie constructie van de kap van de hal; - RAI van Alexander Bodon in Amsterdam, opgebouwd uit enorme halfronde spanten, gecombineerd met een kolomconstructie; - filtergebouw Drinkwaterleiding van Wim Quist in Rotterdam; - stormvloedkering (vanaf jaren 50) in Capelle aan den IJssel; - windscherm langs het Calandkanaal in het Rotterdamse Botlekgebied; - zichtbare constructie (pijlers, baksteen, ijzeren dakspanten) in de Beurs van Berlage in Amsterdam; - zichtbare constructie in de Openluchtschool voor het gezonde kind van Jan Duiker in Amsterdam; - transparantie in de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam; - betonnen constructie van de aula TU Delft van Van den Broek & Bakema; - de sprekende 'spelarchitectuur' van Circus Zandvoort van Sjoerd Soeters; - verhullende gevel voor het architectenbureau van Soeters in Amsterdam; - experimenten in betonnen systeembouw in Betondorp Amsterdam; - maquettes van Gerrit Rietveld; - woningen van Berghoef volgens het Airey-systeem in Amsterdam-West, een voorbeeld van rationalisatie in de bouw; - Medische Faculteit van OD 2005 in Rotterdam, een voorbeeld van systeembouw m.b.v. prefbaf-elementen; - dubbelwoonhuis van Jan Pesman in Delft, gebouwd met prefab-elementen; - Huis van de Toekomst van Cees Dam in Den Bosch; - woonwijk Ecolonia in Alphen aan den Rijn, met duurzaam gebouwde woningen.
Achtdelige serie over moderne architectuur in Nederland. Presentatie: architectuurhistoricus Erik de Jong. In deze eerste aflevering aandacht voor de ideeënwereld van de architect achter zijn ontwerpen, een wereld van beelden die opvattingen bevatten over de maatschappelijke en artistieke betekenis van architectuur. Daarbij aandacht voor de kennis van bouwmaterialen en -technieken en het stedenbouwkundig kader of landschap. Aan bod komen o.a.: - tuindorp Nieuwendam in Amsterdam-Noord, door Jan Boterenbrood uit het midden van de jaren 20; - Hevea-dorp nabij Arnhem, door J. Rothuizen uit 1916-1918, een fabriekswijk voor werknemers van rubberfabriek Hevea, geïnspireerd op het ontwerp van het tuindorp; - hoogbouw in Zoetermeer en in de Amsterdamse Bijlmer uit de jaren 60, gebaseerd op de visionaire stedenbouwkundige plannen van Le Corbusier; - het besloten woonerf uit de jaren 70, met onregelmatige straatpatronen, gebruik van baksteen en hout, verschillende niveaus (daken, terrassen, tuinen); - het Vierwindenhuis Amsterdam, door Gian Piero Frassinelli uit 1983-1990, een combinatie van individueel en gemeenschappelijk wonen volgens een filosofisch concept; - Scheepvaarthuis in Amsterdam, door Johan van der Mey uit 1912-1916; - kantoorgebouw Algemeene Nederlandsche Diamantbewerkersbond in Amsterdam, door Hendrik Berlage uit 1898-1900; - Koopmansbeurs in Amsterdam, door Hendrik Berlage uit 1896-1903; - Raadhuis in Medemblik, door Alexander Kropholler uit 1939-1941; - Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, door Gerrit Rietveld uit 1924; - functionalistische woningen Erasmuslaan in Utrecht, door Gerrit Rietveld uit 1930-1931; - Burgerweeshuis in Amsterdam, door Aldo van Eyck uit 1955-1960, - kantoorgebouw Johnson-Wax in Mijdrecht, door Hugh Maaskant uit 1964-1966; - paalwoningen in Rotterdam, door Piet Blom uit 1978-1984; - woongebouw Zwarte Madonna in Den Haag, door Carel Weeber uit 1982-1985 - Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam, door Jo Coenen uit 1993; - Kunsthal in Rotterdam, door Rem Koolhaas uit 1992; - paviljoen bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, door Hubert Jan Henket uit 1988-1991; - uitbreiding Parkhotel in Rotterdam, door Mecanoo uit 1990-1992.
Achtdelige serie over moderne architectuur in Nederland. Presentatie: architectuurhistoricus Erik de Jong. In deze aflevering aandacht voor het stadslandschap. Aan bod komen: - Europoint Rotterdam (1971-1975) van Skidmore, Owings & Merill, bestaande uit drie identieke torens; - on-Nederlandse skyline van Rotterdam; - hoogbouw aan het Rotterdamse Weena; - typisch Hollands stadsbeeld van Dordrecht; - Maasvlakte Rotterdam; - kassengebied en veilingcomplexen in het Westland; - Abtswoudsepark in Delft; - Zuiderpark van P. Westbroek in Den Haag; - Van der Vennepark, Transvaalpark en Joubertplantsoen in Den Haag, kruisingen tussen een plein en een park; - opmerkelijke stadsvernieuwing van ene groep jonge architectenbureaus in de omgeving van Station Hollands Spoor in Den Haag; - classicistische nieuwbouw van Charles Vandenhove in de omgeving van Station Hollands Spoor in Den Haag; - stadsvernieuwing van Mecanoo in Rotterdam; - stadsvernieuwing van Theo Bosch en Aldo van Eyck in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt; - nieuwbouw van Mecanoo in de Rotterdamse uitbreidingswijk Prinsenland; - nieuwbouw op het IJ-plein van OMA in Amsterdam-Noord; - stedelijke ontwikkeling van de Kop van Zuid in Rotterdam; - plannen voor stedelijke vernieuwing in Utrecht, Hengelo, Den Haag, Tilburg; - Céramiqueterrein van Jo Coenen Maastricht.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject architecten
Title ARCHITECTUUR IN NEDERLAND
Contributor Zonneveld, Peter van
Loo, Tessa de
Mathijsen, Marita
Creator Teleac (producent)
Description In de context van grote gebeurtenissen, van de buskruitramp in Leiden in 1807 tot de Wereldvrouwententoonstelling in 1898, zien leerlingen hoe schrijvers thema's vinden voor hun werk en hoe de literatuur functioneert in de samenleving. De serie bestaat uit vier afleveringen die in chronologische volgorde de 19e eeuw behandelen. Elke aflevering toont beelden uit archieven en musea, voorzien van commentaar door deskundigen. Voice-overteksten van contemporaine schrijvers als Multatuli en Jacob van Lennep brengen de tijdgeest van toen tot leven. De beelden worden omlijst door muziek van Nederlandse componisten uit de 19e eeuw. Serie educatieve programma's voor havo- en vwo-leerlingen, waarbij de geschiedenis van de 19e eeuw als context geldt voor de contemporaine schrijvers en artiesten. In deze aflevering aandacht voor boeken die een schandaal veroorzaakten, waaronder: 'Fabriekskinderen' van Jaco Jan Cremer; de 'Max Havelaar' van Multatuli; 'Klaasje Zevenster' van Jacob van Lennep. Centraal staat de schrijver als geëngageerde burger. Sommige dichters zoals Peter de Genestet en François Haverschmidt zien zoveel ellende om zich heen dat ze gaan twijfelen aan het geloof. Met interviews hierover met neerlandicus Peter van Zonneveld en uitgeefster Marita Mathijsen.
In de context van grote gebeurtenissen, van de buskruitramp in Leiden in 1807 tot de Wereldvrouwententoonstelling in 1898, zien leerlingen hoe schrijvers thema's vinden voor hun werk en hoe de literatuur functioneert in de samenleving. De serie bestaat uit vier afleveringen die in chronologische volgorde de 19e eeuw behandelen. Elke aflevering toont beelden uit archieven en musea, voorzien van commentaar door deskundigen. Voice-overteksten van contemporaine schrijvers als Multatuli en Jacob van Lennep brengen de tijdgeest van toen tot leven. De beelden worden omlijst door muziek van Nederlandse componisten uit de 19e eeuw. Serie educatieve programma's voor havo- en vwo-leerlingen, waarbij de geschiedenis van de 19e eeuw als context geldt voor de contemporaine schrijvers en artiesten. In deze eerste aflevering aandacht voor de invloed die grote gebeurtenissen hebben op het werk van schrijvers en dichters.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject geschiedenis
Title LITERATUURGESCHIEDENIS 19E EEUW
Contributor Staman, Jan
Stapert, Bart
Creator Science Productions (producent)
Description Educatieve serie voor de bovenbouw havo/vwo over de positieve en negatieve aspecten van het wetenschappelijke geknutsel met DNA. Naast de vele mogelijkheden kleven er ook risico's aan de steeds uitgebreidere kennis van het DNA. In deze aflevering: 'gouden rijst', een transgene rijstsoort waar bètacaroteen aan toegevoegd is; genetisch gemodificeerde soja in Argentinië; inheemse wilde tomaten in Ecuador.
Educatieve serie voor de bovenbouw havo/vwo over de positieve en negatieve aspecten van het wetenschappelijke geknutsel met DNA. Naast de vele mogelijkheden kleven er ook risico's aan de steeds uitgebreidere kennis van het DNA. In deze aflevering aandacht voor DNA-materiaal en het gebruik ervan als bewijsmateriaal in rechtszaken, de betrouwbaarheid ervan en de vraag van welke personen DNA in een database mag worden opgenomen. Interviews hierover met John Sulston, oud-directeur Welcome Trust Sanger Institute, Bart Stapert, advocaat en docent strafrecht, en Jan Staman, directeur Rathenau Instituut.
Educatieve serie voor de bovenbouw havo/vwo over de positieve en negatieve aspecten van het wetenschappelijke geknutsel met DNA. Naast de vele mogelijkheden kleven er ook risico's aan de steeds uitgebreidere kennis van het DNA. In deze aflevering: kennis van het genoom zou de sleutel tot gezondheid en het einde van honger kunnen betekenen. Genetische analyse maakt het mogelijk om bepaalde ziekten vroegtijdig op te sporen.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject DNA
Title DE DNA REVOLUTIE
Contributor Paulusma, Piet
Slootweg, Richard
Creator Teleac (producent)
Description Presentatie: Milène Gordinou de Gouberville. Educatieve serie voor klas 1 en 2 van het vmbo over de invloed van de zon, maan en sterren op het leven op aarde. In deze aflevering aandacht voor de voorwaarden van het leven op aarde. Mylène Gordinou de Gouberville vertelt over: de verschillende levenskenmerken; fotosynthese door planten; de evolutietheorie van Charles Darwin; de biologische kringloop en verbranding.
Presentatie: Milène Gordinou de Gouberville. Educatieve serie voor klas 1 en 2 van het vmbo over de invloed van de zon, maan en sterren op het leven op aarde. In deze aflevering aandacht voor communicatiesystemen. Mylène Gordinou de Gouberville vertelt over: moderne communicatiemiddelen, -technieken, -platforms en media; (taal)conventies op het gebied van het verzenden, ontvangen en ontcijferen van informatie; de uitvinding van de telefoon en verbeteringen op het gebied van telefonie sindsdien; de werking van telefooncentrales; mobiele telefonie; elektrische signalen, radiogolven en satellietsystemen; zendmasten en navigatiesystemen; de ontstaansgeschiedenis van computernetwerken. Gordinou de Gouberville legt contact met kapitein Richard Slootweg die vanaf een schip vertelt over het navigeren van een schip m.b.v. GPS. Met animaties over communicatietechnologie.
Presentatie: Milène Gordinou de Gouberville. Educatieve serie voor klas 1 en 2 van het vmbo over de invloed van de zon, maan en sterren op het leven op aarde. In deze eerste aflevering aandacht voor het weer.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject heelal
Title AARDE EN RUIMTE
Contributor Tan, Fiona
Schumacher, Owen
Creator Frame mediaprodukties (producent)
Description Serie programma's voor het vak CKV voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de cultuurhistorische achtergrond ervan wordt belicht. De geboden informatie dient tevens aanleiding te zijn tot discussie en reflectie. Deze aflevering over de relatie tussen kunstenaar en opdrachtgever en de vrijheid van de kunstenaar hierbij. Kunstenaars waren in het verleden vaak in dienst van de machthebber, maar in de negentiende eeuw komt daar verandering in. Conservator Geurt Imanse van het Stedelijk Museum Amsterdam bespreekt foto's van de avantgarde kunstenaar Kazimir Malevitsj. Imanse vertelt hoe vanaf eind negentiende eeuw de Russische kunst zich ontwikkeld heeft. Met diverse voorbeelden van kunstenaars in relatie tot hun machthebber.
Serie programma's voor het vak CKV voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de cultuurhistorische achtergrond ervan wordt belicht. De geboden informatie dient tevens aanleiding te zijn tot discussie en reflectie. Deze aflevering over kunst en vermaak, over humor als wapen en leuk doen met als bedoeling een boodschap over te brengen. Aan de orde komt de wijze waarop spotprenttekenaar Joep Bertrams en de cabaretiers Paul Groot en Owen Schumacher ('Koefnoen') humor gebruiken om hun boodschap over te brengen. Er zijn verschillende cultuurhistorische lijnen te ontdekken: van het volkstoneel van de Italiaanse Commedia del' Arte, tot improvisaties op actuele thema's zoals het koningshuis. Bij Atlas van Stolk ligt de geschiedenis van prenten en spotprenten goed gedocumenteerd. Hier zijn de eerste Nederlandse spotprenten te vinden die over de Tachtigjarige Oorlog gaan.
Serie programma's voor het vak CKV voor de bovenbouw van het havo en vwo, waarin per aflevering een kunstzinnige discipline en de cultuurhistorische achtergrond ervan wordt belicht. De geboden informatie dient tevens aanleiding te zijn tot discussie en reflectie. In deze aflevering aandacht voor de kunstenaar en zijn roots. De kunstenaars in dit programma zijn op de een of andere manier wereldburgers geworden. Omzwervingen van hun families of gebeurtenissen in hun leven hebben hen ver buiten de grenzen van hun geboortegrond gebracht en hun kunstenaarschap gevormd. Het verlangen en nieuwsgierigheid naar wie je bent, wat je herkomst is of waar je naar toe wilt inspireert hen. Aandacht voor Shinkichi Tajiri, een Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer van Japanse afkomst, de Nederlandse kunstschilder Peter Klashorst en de Indonesisch-Nederlandse film- en videomaakster Fiona Tan. Shinkichi Tajiri werkte tot zijn dood in een kasteel in het Nederlandse Baarlo, maar werd geboren in de Verenigde Staten, uit Japanse ouders. In Parijs maakt hij kennis met Europese avant-garde kunstenaars. Peter Klashorst trekt naar Afrika en Azië en stuurt vanuit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh een videobrief. Fiona Tan wordt geboren in Indonesië, maar groeit op in Australië en studeert op de Rietveldacademie in Amsterdam. Voor alle drie de kunstenaars speelt op verschillende manieren identiteit een rol. Interviews met: - Rick Vercauteren, directeur museum Van Bommel van Dam; - Fiona Tan, beeldend kunstenaar.
Language Dutch
Rights Teleac
Teleac/NOT
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject kunst
Title KUNSTLICHT NEXT
Creator Teleac (producent)
NTR (producent)
Raster (producent)
Description Verzamelband met acht afleveringen van een programma voor de basisvorming over natuur- en scheikundige kennis en vaardigheden bij verschillende beroepen, gepresenteerd door Lâle Freie.
Voor deze nieuwe serie zijn zes eerder uitgezonden Kernpunt-afleveringen geactualiseerd. Iedere aflevering bestaat uit twee thema’s die op elkaar aansluiten. Presentatie: Sanny Verhoeven en Ruben Dingemans. Programma voor de eerste en tweede klas van havo/vwo, waarin aandacht voor natuurkundige en scheikundige onderwerpen, toegepast in het dagelijks leven en in beroepen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: - Licht en beeld Wat is zien eigenlijk en hoe kunnen lenzen onze ogen helpen en ook het heel kleine zichtbaar maken? - Ver weg Licht van de sterren is lang onderweg. Sommige sterren zijn zo ver weg dat het licht jaren onderweg is.
Iedere aflevering bestaat uit twee thema’s die op elkaar aansluiten. Presentatie: Sanny Verhoeven en Ruben Dingemans. Programma voor de eerste en tweede klas van havo/vwo, waarin aandacht voor natuurkundige en scheikundige onderwerpen, toegepast in het dagelijks leven en in beroepen. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering: - ziekenhuizen beschikken over allerlei apparatuur en hulpmiddelen om een patiënt te onderzoeken, zoals de stethoscoop, bloeddrukmeter, een echoscoop, röntgenapparaat en MRI- en CT-scanners. In het laboratorium wordt met een microscoop en spectrograaf bloed onderzocht.; - Onze moderne samenleving kan niet meer zonder informatie-uitwisseling. Centrales zorgen voor de juiste verbinding. Via satellieten worden beelden gemaakt en informatie verzonden. Glasvezel zorgt voor razendsnelle verbindingen.
Language Dutch
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Teleac
NTR
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject chemie
Title KERNPUNT
Contributor Beuk, Ramon
Creator Boter, Harold (productie)
Eijk, Kristel van (commentaar)
Description In elke aflevering staan één of twee thema's centraal. De afleveringen zijn opgebouwd uit twee blokken. Het eerste blok belicht het thema met het oog op biologie en verzorging. In het tweede blok wordt het thema vanuit de vakken natuurkunde/scheikunde (nask) en techniek bekeken. Voorbeelden uit de praktijk worden afgewisseld met animaties. Presentatie: Joël Labadie-Cortes. Educatieve reportageserie voor de onderbouw van het vmbo voor het leergebied Mens & Natuur. Deze aflevering aandacht voor het thema afval en recycling. Tegenwoordig produceert de mens zoveel afval dat de natuur het niet meer kan verwerken. Groente-, Fruit- en Tuinafval wordt vanzelf afgebroken en weer opgenomen in de kringloop van de natuur, maar kunststoffen zoals plastic en medicijnen zijn vaak niet natuurlijk afbreekbaar. Daarom wordt recycling steeds belangrijker en volgt de ontwikkeling van nieuwe producten en gebouwen vaker het principe van duurzaam ontwerpen (het zogenaamde 'Cradle to cradle'-principe). Met een bezoek aan een afvalverwerkingsbedrijf en een aantal afvalstortplaatsen. Met een gesprek hierover met Clemens Lourens, adviseur Landschappen.
Elke aflevering behandelt steeds één centraal thema. De afleveringen zijn opgebouwd uit twee blokken. Het eerste blok belicht de invalshoek van het thema vanuit de vakken natuurkunde/scheikunde (nask) en techniek. In het tweede blok wordt het thema vanuit de biologie en de verzorging nader bekeken. Voorbeelden uit de praktijk worden afgewisseld met animaties. Presentatie: Joël Labadie-Cortés. Educatieve reportageserie voor de onderbouw van het vmbo voor het leergebied Mens & Natuur. Deze aflevering aandacht voor schoonmaaktechnieken, schoonmaakmiddelen, het schoonhouden van je lichaam en wonden, schadelijke bacterieën, de werking van de huid, verschillende soorten zeep, het op hygiënische wijze bereiden van voedsel (m.m.v. kok Ramon Beuk), waterreiniging, het reinigen van een zwembad en wc's.
Elke aflevering behandelt steeds één centraal thema. De afleveringen zijn opgebouwd uit twee blokken. Het eerste blok belicht de invalshoek van het thema vanuit de vakken natuurkunde/scheikunde (nask) en techniek. In het tweede blok wordt het thema vanuit de biologie en de verzorging nader bekeken. Voorbeelden uit de praktijk worden afgewisseld met animaties. Presentatie: Joël Labadie-Cortés. Educatieve reportageserie voor de onderbouw van het vmbo voor het leergebied Mens & Natuur. Deze aflevering: warmte. Aandacht voor brandwonden, de brandweer en brandveiligheid, het omgaan met vuur, verbranding en hittebeschermende materialen.
Language Dutch
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject biologie
Title THEMA'S MENS & NATUUR
Contributor Kuitenbrouwer, Jan
Creator Eyeworks (producent)
Description De winnaar krijgt het 'taalmeestertje', een beeldje, met elke aflevering een andere door taaldeskundige Jan Kuitenbrouwer gekozen tekst op de sokkel. Wekelijks strijden drie kandidaten uit dezelfde beroepsgroep tegen elkaar. Elke uitzending begint met een door Kuitenbrouwer voorgelezen minidictee. Daarna volgen vier rondes met vragen over o.a. spelling en grammatica, taalfouten, neologismen en woordbetekenis. Na de vierde ronde wordt het dictee beoordeeld en gaan de twee beste kandidaten door naar de finale en de afvaller moet 'strafwerk' intypen. De twee finalisten moeten woorden formuleren met een zo hoog mogelijke score. Dit doen ze m.b.v. acht letters waaraan verschillende puntwaarden verbonden zijn. Kuitenbrouwer geeft, wanneer nodig, taalkundige uitleg. Presentatie: Marit van Bohemen. Quiz waarin bekende personen in verschillende rondes worden getest op hun kennis van de Nederlandse taal. EXTERNE INFORMATIE: Deze aflevering: Deelnemers zijn royaltywatchers Jeroen Snel, Marc van der Linden en Philip Dröge.
De winnaar krijgt het 'taalmeestertje', een beeldje, met elke aflevering een andere tekst op de sokkel. Wekelijks strijden drie kandidaten tegen elkaar. Elke uitzending begint met een minidictee, gevolgd door vijf rondes met o.a. vragen over spelling en woordbetekenis. Na de vijfde ronde gaan de twee beste kandidaten door naar de finale en de afvaller moet 'voor straf' de aftiteling van het programma intypen. De twee finalisten moeten woorden formuleren met een zo hoog mogelijke score. Dit doen ze m.b.v. acht letters waaraan verschillende punten verbonden zijn. Jan Kuitenbrouwer, schrijver en journalist, is de vaste taaldeskundige die, wanneer nodig, uitleg geeft. Presentatie: Marit van Bohemen. Quiz waarin bekende personen in verschillende rondes worden getest op hun kennis van de Nederlandse taal. EXTERNE INFORMATIE: Kandidaten in deze aflevering: Susan Smit, journalist; Jan Rot, popzanger; Yvonne Kroonenberg, schrijfster.
Language Dutch
Rights Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject taalvaardigheid
Title DE TAALMEESTER
Creator Teleac (producent)
Description Vierdelige serie programma's waarin de grote schrijvers en gebeurtenissen van de 18e eeuw worden behandeld. Elke aflevering toont nagespeelde scènes, prenten, schilderijen en kunstwerken of beelden uit archieven en musea, voorzien van commentaar door deskundigen. Voice-over teksten van contemporaine schrijvers als Spinoza, Betje Wolff en Aagje Deken brengen de tijdsgeest van toen tot leven. Serie educatieve programma's voor havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw, waarbij de geschiedenis van de 18e eeuw als context geldt voor de contemporaine schrijvers en artiesten. Deze laatste aflevering: de briefroman. Vanaf 1780 engageren en vernieuwen schrijvers zich steeds meer. Betje Wolff en Aagje Deken schrijven de briefroman 'Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart' en Rhijnvis Feith komt met 'Julia'. In 1787 verlaten veel intellectuelen het land. In ballingschap schrijft Gerrit Paape zijn satirische 'Reize door het Aapenland'. Rond 1800 maken Belle van Zuylen, Pieter van Woensel en Jacob Haafner de balans op van de Verlichting.
Vierdelige serie programma's waarin de grote schrijvers en gebeurtenissen van de 18e eeuw worden behandeld. Elke aflevering toont nagespeelde scènes, prenten, schilderijen en kunstwerken of beelden uit archieven en musea, voorzien van commentaar door deskundigen. Voice-over teksten van contemporaine schrijvers als Spinoza, Betje Wolff en Aagje Deken brengen de tijdsgeest van toen tot leven. Serie educatieve programma's voor havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw, waarbij de geschiedenis van de 18e eeuw als context geldt voor de contemporaine schrijvers en artiesten. Deze aflevering: dromen. Begin 18e eeuw duiken imaginaire reisverhalen op en 'broodschrijvers' verspreiden anoniem de idealen van de Verlichting. Boer Poot probeert in 1723 van zijn gedichten te leven, terwijl Jacob Campo Weyerman en Justus van Effen hun stempel drukken op het fenomeen tijdschrift met respectievelijk 'Den Echo des Weerelds' en 'De Hollandsche Spectator'.
Vierdelige serie programma's waarin de grote schrijvers en gebeurtenissen van de 18e eeuw worden behandeld. Elke aflevering toont nagespeelde scènes, prenten, schilderijen en kunstwerken of beelden uit archieven en musea, voorzien van commentaar door deskundigen. Voice-over teksten van contemporaine schrijvers als Spinoza, Betje Wolff en Aagje Deken brengen de tijdsgeest van toen tot leven. Serie educatieve programma's voor havo- en vwo-leerlingen in de bovenbouw, waarbij de geschiedenis van de 18e eeuw als context geldt voor de contemporaine schrijvers en artiesten. In deze eerste aflevering aandacht voor het Verlichtingsdenken.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject geschiedenis
Title LITERATUURGESCHIEDENIS 18E EEUW
Contributor Ploeg, Rick van der
Haring, Bas
Mummery, Christine
Creator Wal, Jan Jaap van der (presentatie; interviewer)
Description Presentatie: Jan Jaap van der Wal. Populairwetenschappelijke talkshow waarin bekende wetenschappers alledaagse onderwerpen uitleggen. In deze aflevering legt ontwikkelingsbiologe Christine Mummery het menselijk leven uit.
Presentatie: Jan Jaap van der Wal. Populairwetenschappelijke talkshow waarin bekende wetenschappers alledaagse onderwerpen uitleggen. In deze aflevering econoom Rick van der Ploeg over de economische crisis.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject economie
biologie
Title DE BOVENKAMER
Creator Teleac (producent)
Description Acteur Peter Faber vertelt de geschiedenis, geïllustreerd door diverse schilderijen, prenten en korte, nagespeelde scènes. Schooltv-programma voor het voortgezet onderwijs (klas 5 en 6) over de politieke geschiedenis van Nederland vanaf het eind van de Republiek (1775) tot 2000. Dit thema is verplicht voor het eindexamen havo/vwo. In deze aflevering aandacht voor het democratiseringsproces in Nederland sinds 1813. De regering van koning Willem I wordt vanaf de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813 sterk bepaald door de onrust in het zuiden. België wil zich afscheiden. De koning verzet zich hier tegen, maar in 1839 moet hij België erkennen als een onafhankelijke staat. Teleurgesteld treedt hij vervolgens af, om te worden opgevolgd door zijn zoon Willem II. Deze geeft toe aan de liberale geest van de tijd en gaat akkoord met een nieuwe grondwet waarin ministers en het parlement een zelfstandige rol krijgen.
Acteur Peter Faber vertelt de geschiedenis, geïllustreerd door diverse schilderijen, prenten en korte, nagespeelde scènes. Schooltv-programma voor het voortgezet onderwijs (klas 5 en 6) over de politieke geschiedenis van Nederland vanaf het eind van de Republiek (1775) tot 2000. Dit thema is verplicht voor het eindexamen havo/vwo. In deze eerste aflevering aandacht voor de verwording van Nederland tot democratie en koninkrijk.
Acteur Peter Faber vertelt de geschiedenis, geïllustreerd door diverse schilderijen, prenten en korte, nagespeelde scènes. Schooltv-programma voor het voortgezet onderwijs (klas 5 en 6) over de politieke geschiedenis van Nederland vanaf het eind van de Republiek (1775) tot 2000. Dit thema is verplicht voor het eindexamen havo/vwo. In deze aflevering aandacht voor de politieke partijen. Politieke partijen komen op aan het eind van de 19 eeuw. Ze zijn gebaseerd op socialisme, liberalisme en de christendemocratie. De Nederlandse samenleving is tussen de twee wereldoorlogen sterk verzuild volgens de lijnen van geloof en politiek. Na de Tweede Wereldoorlog vertonen de zuilen steeds meer barsten en moeten de politieke partijen rekening houden met 'zwevende kiezers'.
Language Dutch
Rights Teleac
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject geschiedenis
Title ASPECTEN VAN RECHTSSTAAT & DEMOCRATIE