Index

Contributor Rosenthal, Uri
Creator KRO (producent)
Ruijs, Bart (regie; camera)
Algera, Geertje (regie)
Description Zomerse reeks waarin de presentatoren Wilfred Kemp en Pauline Kuijper Dorcas-projecten in Sudan, Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika bezoeken. De vraag die hierbij wordt gesteld: is ontwikkelingssamenwerking in tijden van economische crisis een luxe of juist noodzaak? Wekelijks discussieprogramma waarin gasten discussiëren over maatschappelijke onderwerpen a.d.h.v. een reportage, een stelling en/of uitspraken van een wisselend panel. In deze aflevering reist presentator Wilfred Kemp naar een leprakolonie in Tonj in Zuid-Sudan.
Het thema van de zomerontmoetingen is ditmaal \\" Waar hoor je bij?\\". Presentatie: Wilfred Kemp. De gasten krijgen een landkaart voorgelegd met fictieve plaatsen en landen zoals 'Liefde', 'Avontuur', 'Familie', 'Vlakte van Schoonheid', 'Heimweerivier', 'Schaamtevallei', 'Droomberg', 'Stilteweide' en 'Kennisrivier' aan de hand waarvan ze moeten aangeven waar ze zich al dan niet bij vinden horen. Wekelijks discussieprogramma waarin gasten discussiëren over maatschappelijke onderwerpen a.d.h.v. een reportage, een stelling en/of uitspraken van een wisselend panel. In deze aflevering een interview met schrijver Joost Zwagerman (43).
Wekelijks discussieprogramma waarin gasten discussiëren over maatschappelijke onderwerpen a.d.h.v. een reportage, een stelling en/of uitspraken van een wisselend panel. Wekelijks discussieprogramma vanuit het voormalig klooster Soeterbeeck, afwisselend gepresenteerd door Leo Fijen en Wilfred Kemp, waarin gasten discussiëren over maatschappelijke onderwerpen. Sommige onderwerpen worden geïntroduceerd a.d.h.v. een korte reportage en/of een stelling. Deze aflevering, gepresenteerd door Leo Fijen, de volgende onderwerpen: - discussie over de stelling 'als er schade is, dan is er schuld' met letselschadeadvocaat Jan Willem Koeleman en filosoof Pim Willemsen; - discussie over de stelling 'veiligheid is een grondrecht' met voorzitter COT Uri Rosenthal en directeur Verweij Jonker Instituut Hans Boutelier. - column: een gedicht van Gerrit Komrij: 'Leegte na de ramp'.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject economische crises
pamfletten
Title SOETERBEECK
Contributor Serpenti, Gemma
Creator KRO (producent)
Description Wekelijks programma met informatie uit kerk en samenleving. Presentatie: Leo Fijen. Deze aflevering:
Wekelijks programma met informatie uit kerk en samenleving. Deze aflevering het derde deel van de zomerserie waarin presentator Leo Fijen Nederlandse kloosters bezoekt. In dit deel bezoekt hij de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot, waar hij praat met Bernardus Peeters (38, trappist).
Wekelijks programma met informatie uit kerk en samenleving. In deze aflevering een portret van violist en orkestleider André Rieu a.d.h.v. interviews met mensen die hem kennen en archiefmateriaal.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject katholicisme
Title KRUISPUNT
Creator Rutten, Ingely (eindredactie)
Description Presentatie: Wilfred Kemp. Programma waarin op verzoek van nabestaanden een portret van een dierbare overledene is samengesteld, gebaseerd op materiaal uit o.a. familiearchieven en interviews met familieleden, vrienden, collega's en kennissen van de overledene. Deze aflevering: Astrid Scholtes was 5 jaar toen haar moeder overleed aan kanker. Ze heeft geen herinneringen aan haar. Nu, 31 jaar later geniet Astrid van haar eigen dochter van 5 jaar. Ze kan zich niet voorstellen dat haar dochter deze tijd straks niet meer zal herinneren. Wilfred Kemp gaat voor Astrid op zoek naar de sporen die haar moeder Miep Hageman heeft achtergelaten.
Presentatie: Wilfred Kemp. Programma waarin op verzoek van nabestaanden een portret van een dierbare overledene is samengesteld, gebaseerd op materiaal uit o.a. familiearchieven en interviews met familieleden, vrienden, collega's en kennissen van de overledene. Deze aflevering: het eerste deel over ontwikkelingswerker Herman Herder die in 1996 op 39-jarige leeftijd in Ethiopië werd vermoord.
Presentatie: Wilfred Kemp. Programma waarin op verzoek van nabestaanden een portret van een dierbare overledene is samengesteld, gebaseerd op materiaal uit o.a. familiearchieven en interviews met familieleden, vrienden, collega's en kennissen van de overledene. Deze eerste aflevering: Astrid van den Berg (42), zelf moeder en grootmoeder, die haar eigen moeder op 11-jarige leeftijd verloor a.g.v. een autoongeluk.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject biografieën
Title GESCHENK UIT DE HEMEL (biografie)
Creator Fijen, Leo (presentatie; interviewer)
Fijen, Leo (interviewer; presentatie)
Description In deze reeks ontmoet presentator Leo Fijen Nederlanders die in buitenlandse kloosters vertoeven. Serie programma's waarin een bezoek wordt gebracht aan een klooster in binnen- of buitenland. Deze aflevering: trappistin Aloysia Klawer (75). Klawer woont in Ergersheim in de Franse Elzas, maar het trappistinnenklooster is verkocht en over een paar maanden nemen de vijftien zusters hun intrek in een oud hotel. Klawer vertelt o.a. over de aanstaande verhuizing en over haar moeilijke jeugd met een vader, die getekend was door de Tweede Wereldoorlog.
In deze reeks ontmoet presentator Leo Fijen Nederlanders die in buitenlandse kloosters vertoeven. Serie programma's waarin een bezoek wordt gebracht aan een klooster in binnen- of buitenland. Deze aflevering: broeder Ivo Durjardin, kapelaan in Italië, voorheen abt van Westmalle. Op zijn 71e verhuisde Durjardin van Vlaanderen naar Vitorchiano, Italië, waar hij kapelaan werd van een trappistinnenklooster met 75 zusters. Hij gaat voor in de mis en is biechtvader voor de zusters en priesters uit de omgeving. Dujardin woont niet in het klooster en brengt een groot deel van zijn tijd door in afzondering, alleen op zijn kamer. Verder vertelt hij over zijn boek, 'De droom van Tiberine', het verhaal van zeven Franse monniken die in 1996 in Algerije werden ontvoerd en vermoord.
In deze reeks ontmoet presentator Leo Fijen spirituele leiders. Serie programma's waarin een bezoek wordt gebracht aan een klooster in binnen- of buitenland. In deze aflevering bezoekt Leo Feijen Erica van de Cauter, benedictines van een klein klooster in Schoten, België.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject kloosterorden
spiritualiteit
Title KRUISPUNT KLOOSTERSERIE
Creator KRO (producent)
Description Rechtstreeks verslag van de plechtige wijding van mgr. J.B. Nienhaus en mgr. J. de Kok tot hulpbisschop van Utrecht in de St. Catharina kathedraal in Utrecht. Hoofdconsecrator is J.G.M. Willebrands, mede-consecratoren zijn Bernardus Johannes Alfrink, J.B.W.M. Möller en R. Staverman. De liturgische gezangen worden uitgevoerd door Kathedrale koor en koorschool en het Kathedrale Koor Utrecht mmv studenten van het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, begeleid door het Stichts Koperkwartet. Cantor: Hans de Gilde. Organist: Wouter van Belle. Algehele muzikale leiding: Frans Wolfkamp.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject communie
Title PLECHTIGE WIJDING VAN TWEE HULPBISSCHOPPEN IN DE KATHEDRAAL
Contributor Thomas, Manon
Fijen, Leo
Schiffmacher, Henk
Creator KRO (producent)
Description Wekelijks programma, gepresenteerd door Wilfred Kemp, waarin hij o.a. met een hoofdgast spreekt over een bepaald thema op het gebied van spiritualiteit, religie en/of emoties en met hem of haar een toepasselijke locatie bezoekt. Deze aflevering onderzoekt Kemp de relatie tussen innerlijke en uiterlijke schoonheid en bezoekt o.a. een beautycentrum met presentatrice Manon Thomas.
Wekelijks programma, gepresenteerd door Wilfred Kemp, waarin hij o.a. met een hoofdgast spreekt over een bepaald thema op het gebied van spiritualiteit, religie en/of emoties en met hem of haar een toepasselijke locatie bezoekt. Deze aflevering onderzoekt Kemp welke spullen in woningen als heilig worden beschouwd.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject religies
gezondheid
Title STUDIO RKK ZIEL & ZO
Creator Fijen, Leo (interviewer)
Description Vierluik over de trappistinnen van Berkel-Enschot die vanuit hun oude abdij Koningsoord naar een nieuw klooster verhuizen in de stilte van de bossen bij Arnhem. De trappistinnen worden anderhalf jaar gevolgd, vanaf het begin van de bouw tot hun intrek in het nieuwe klooster. De zusters verhuizen omdat het terrein van hun abdij werd ingenomen door nieuwbouw en de omgeving te luidruchtig werd. In deze aflevering aandacht voor het naderende afscheid.
Vierluik over de trappistinnen van Berkel-Enschot die vanuit hun oude abdij Koningsoord naar een nieuw klooster verhuizen in de stilte van de bossen bij Arnhem. De trappistinnen worden anderhalf jaar gevolgd, vanaf het begin van de bouw tot hun intrek in het nieuwe klooster. De zusters verhuizen omdat het terrein van hun abdij werd ingenomen door nieuwbouw en de omgeving te luidruchtig werd. In deze aflevering aandacht voor de verhuizing.
Vierluik over de trappistinnen van Berkel-Enschot die vanuit hun oude abdij Koningsoord naar een nieuw klooster verhuizen in de stilte van de bossen bij Arnhem. De trappistinnen worden anderhalf jaar gevolgd, vanaf het begin van de bouw tot hun intrek in het nieuwe klooster. De zusters verhuizen omdat het terrein van hun abdij werd ingenomen door nieuwbouw en de omgeving te luidruchtig werd. Deze aflevering aandacht voor de eerste maanden in het nieuwe klooster.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject kloosters
Title VERHUIZEN NAAR DE STILTE
Contributor Vries, Peter R. de
Creator KRO (producent)
Description Serie reportages waarin nabestaanden praten over het verlies van dierbaren die vermoord zijn. De moordzaken, waaronder enkele familiedrama's, werden destijds uitgebreid in de media belicht. Deze eerste aflevering: de Udense kofferbakmoord. Marga van Diessen (46) wordt in 2006 in Duitsland gevonden in de kofferbak van de auto van haar echtgenoot Hans, die haar om het leven heeft gebracht. Zij was ruim twee maanden vermist geweest.
Serie reportages waarin nabestaanden praten over het verlies van dierbaren die vermoord zijn. De moordzaken, waaronder enkele familiedrama's, werden destijds uitgebreid in de media belicht. Deze aflevering: 'de Posbankmoord', de onopgeloste moord op Alex Wiegmink uit het Gelderse Drempt. Zijn lichaam werd gevonden in een uitgebrande auto dichtbij het Brabantse Erp.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject families
Title HET DRAMA VAN...
Contributor Finkers, Herman
Rooijakkers, Gerard
Hende, Hans van den
Creator Hagemeijer, Stefan (camera)
Jacquemyn, Kris (productie)
Description Serie reportages over volksdevotie in Vlaanderen en Nederland. In deze aflevering, waarin hoogleraar volkscultuur Gerard Rooijakkers vertelt over de traditie in het Katholieke geloof om feestdagen te vieren met processies en bedevaarten, aandacht voor: - de jaarlijkse Maria Ommegang in Bergen op Zoom waar inwoners taferelen uit de Bijbel uitbeelden. Bevat interviews met deelnemers aan en toeschouwers van de processie en met Hans van den Hende, bisschop van Breda; - de waterprocessie op de Maas in Maastricht, waarbij het Maria devotiebeeld Sterre der Zee en andere stadsrelieken door een vloot van boten wordt begeleid naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek; - de lampionnenoptocht op de feestdag van de Heilige Martinus in Hoogland. Met een interview met pastoor Hans Pauw; - het Vlaamse dorp Itegem waar men ieder jaar met Kerstmis de straten versiert met miniatuurkerststallen. Met een interview met initiatiefnemer Karel Laureys.
Serie reportages over volksdevotie in Vlaanderen en Nederland. Deze eerste aflevering o.a. over het aanroepen van heiligen.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject christendom
Title ZIEL EN ZALIGHEID
Creator KRO (producent)
Description Serie televisiedebatten waarbij door twee opponenten gediscussieerd wordt over maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen. Het publiek kan op de discussie reageren. Serie van zes televisiedebatten olv Pieter van Hoof, waarbij door telkens twee opponenten gediscussieerd wordt over maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen. Ook het deskundige publiek mag zijn zegje doen. In deze aflevering wordt door Rob Oudkerk, huisarts te Amsterdam en Hans Simons, staatssecretaris WVC, gedebatteerd over de stelling van Rob Oudkerk: de gezondheidsrage en de sterke hang naar gezondheidszorg beginnen op een religie te lijken, het is - vanwege de individualisering - een waandenkbeeld dat we met z'n allen gemeenschappelijke keuzes in die zorg kunnen maken. Hans Simons vindt dit geen waandenkbeeld, zonder keuzes zouden de problemen nog groter zijn. De strekking van het gesprek is de vraag of elke ziekte of kwaal tot elke prijs moet worden behandeld.
Serie televisiedebatten waarbij door twee opponenten gediscussieerd wordt over maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen. Het publiek kan op de discussie reageren. Serie televisiedebatten olv Eric-Jan Tuininga, waarbij door telkens twee opponenten gediscussieerd wordt over maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen. Het publiek kan op de discussie reageren. Hoofdgasten deze aflevering: Prof. Dr. H.M. de Lange, econoom, en Drs. C.J. Bakker, voorzitter raad van bestuur van de Gelderse Papiergroep. Gedebatteerd wordt over de stelling van H.M. de Lange: Ook bij christelijke werkgevers is de inzet voor armoedebestrijding en milieubehoud ondergeschikt aan hun eigen financieel-economische belangen.
Serie televisiedebatten waarbij door twee opponenten gediscussieerd wordt over maatschappelijke en levensbeschouwelijke onderwerpen. Het publiek kan op de discussie reageren. Reeks discussieprogramma's olv Eric-Jan Tuininga, waarin twee deskundigen het aanwezige publiek proberen te overtuigen van hun standpunt mbt een bepaalde stelling. Betrokkenen in het publiek kunnen deelnemen aan deze discussie. VRAAGSTELLING deze aflevering: Is godsdienst oorlogszuchtig of vredelievend? DEELNEMERS: - W.L. Brugsma, publicist en oud-hoofdredacteur Haagse Post; - E.J. Korthals-Altes, oud-ambassadeur en vice-voorzitter vd wereldconferentie voor religie en vrede.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject christendom
gezondheidszorg
Title ARENA
Creator Fijen, Leo (eindredactie; presentatie; interviewer)
Fijen, Leo (eindredactie; interviewer)
Description Serie reportages over nabestaanden van kleine en grote rampen en hun ervaringen en het rouwproces na vergeten en onvergetelijke rampen. Deze aflevering aandacht voor de Christelijke HBS in Apeldoorn, op welke school op 7 oktober 1946 een vliegtuig neerstortte. Klas 2C van de Christelijke HBS in Apeldoorn stond in vier rijen verspreid over het gymnastieklokaal toen piloot Max Christern met zijn jachtvliegtuig tegen het schoolgebouw crashte. De brandstoftank vatte vlam en boorde zich door het dak van het gymnastieklokaal. 22 Jongens overleden. Gesprekken over o.a. de ramp en het gebrek aan rouwbegeleiding en traumaopvang met o.a. overlevenden Piet Bakker en Piet Oostlander.
Serie reportages over nabestaanden van kleine en grote rampen en hun ervaringen en het rouwproces na vergeten en onvergetelijke rampen. Deze aflevering aandacht voor de tweede treinkaping in Nederland door Molukse jongeren in 1977 bij De Punt. Gesprek over de kaping, haar geloof, de gewelddadige bevrijding en haar herinneringen met Janneke Wiegers die als 19-jarige de kaping meemaakte.
Serie reportages over nabestaanden van kleine en grote rampen en hun ervaringen en het rouwproces na vergeten en onvergetelijke rampen. In deze aflevering Piet Bakker en Piet Oostlander, medeleerlingen van 22 jongens uit klas 2c van de Christelijke HBS in Apeldoorn die omkwamen toen een brandstoftank van een vliegtuig zich in 1946 door het dak van hun gymnastieklokaal boorde en ontplofte.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject rampen
Title DE TRANEN VAN...
Creator KRO (producent)
Description Wekelijks programma, gepresenteerd door Leo Fijen vanuit een café ergens in Nederland, met nieuws en informatie uit kerk en samenleving. Deze aflevering vanuit café 't Havengat in Volendam met als gasten J. Braakman, godsdienstleraar Don Bosco College, J. Berkhout, pastoor Vincentiusparochie, L. Tol-Kras, voorz. stuurgroep eerste communie en vormsel en A. Schilder, huisarts.
Wekelijks programma, gepresenteerd door Wilfred Kemp vanuit een café ergens in Nederland met nieuws, reportages en informatie uit kerk en samenleving. Deze aflevering komt vanuit het Café Restaurant Het Wapen van Grouw in het Friese Grouw. Gasten in deze aflevering zijn Borne Bruinsma van het organisatiecomité voor het plaatselijke Sint Pietersfeest en Gied ten Berge, woordvoerder van de katholieke vredesbeweging Pax Christi.
Wekelijks programma, gepresenteerd door Wilfred Kemp vanuit een café ergens in Nederland, met nieuws en informatie uit kerk en samenleving. Deze aflevering vanuit café Floors in Deventer met als gasten L. Meijer, pastoraal medewerker, P. Dullaert, pastoraal medewerker, en E. d'Hondt, vice-voorzitter Pax Christi Nederland.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject begrafenissen
katholicisme
Title STUDIO RKK ROND KERK & KROEG
Creator KRO (producent)
Description Dertiendelige serie reportages waarin presentator Floris Roubos op zoek gaat naar en aandacht besteedt aan katholieke gebruiken. Deze aflevering over de processie in Laren.
Dertiendelige serie reportages waarin presentator Floris Roubos op zoek gaat naar en aandacht besteedt aan katholieke gebruiken. In deze aflevering aandacht voor de betekenis van de paus voor de katholieke gelovige van nu.
Dertiendelige serie reportages waarin presentator Floris Roubos op zoek gaat naar en aandacht besteedt aan katholieke gebruiken. In deze aflevering gaat Roubos met zanger Nico Knibbe op zoek naar de betekenis van biechten.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject katholicisme
Title DIE KATHOLIEKEN ...
Creator KRO (producent)
Liz de Kort producties (producent)
Description Karin de Groot wordt iedere week uitgedaagd met een voor haar onbekende opdracht. In zes afleveringen gaat ze op zoek naar zingeving en haar eigen rol in de samenleving. De Groot stort zich twee dagen met heel haar ziel en zaligheid in een voor haar vreemde wereld. Programma waarin de levensstijlen, levensbeschouwingen en behoeften van mensen centraal staan. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering is Karin de Groot buurtvrijwilligster in een achterstandswijk. In een buurtcentrum in Amsterdam-Noord gaat ze aan de slag bij Van Harte Resto. Een project om eenzame mensen aan de eettafel bij elkaar te brengen. Ook gaat ze op stap met het buurpasotraat om eenzamen thuis op te zoeken.
In het kader van de 'Maand van de spiritualiteit' onderzoekt en ervaart presentatrice Karin de Groot, onder begeleiding van een spirituele gids, verschillende vormen van spiritualiteit. Programma waarin de levensstijlen, levensbeschouwingen en behoeften van mensen centraal staan. EXTERNE INFORMATIE: In deze aflevering leert Karin de Groot o.a. wat biologisch-dynamische landbouw inhoudt, waarom schilderen en dansen met gevoel je spiritueler maakt en wordt ze erop gewezen dat ze minder moet denken en meer moet ervaren. Ze ervaart het allemaal als ontzettend lief en verantwoord, maar wordt er ook wel recalcitrant van.
De vriendinnen Karin de Groot en Liz de Kort proberen gedurende de katholieke vastentijd vragen (Heb ik genoeg ...?) te beantwoorden a.d.h.v. reportages en gesprekken met elkaar en anderen. De Kort is tevens regisseur van het programma en filmt/regisseert De Groot tijdens de reportages. Vervolgens bespreken beiden het thema a.d.h.v. de reportages, die ze op een computer bekijken. Gedurende het programma worden statistieken vermeld en getoond m.b.t. het thema. Tevens geeft een aantal oudere dames iedere aflevering commentaar op het thema in de rubriek 'Had ik genoeg?'. Programma waarin de levensstijlen, levensbeschouwingen en behoeften van mensen centraal staan. Deze aflevering: massaconsumptie. Aan de orde komt o.a. kopen en materialisme, het aantal schoenen dat de presentatoren bezitten, een gesprek met schrijfster en psychotherapeute Carien Karsten over koopverslaving, de Miljonairsbeurs, uitgever Yves Gijrath over kapitalisme, een gesprek met consuminderaar Janine Schreurs en een gesprek met schrijver Maarten Steendam ('Jong en schuldig') over schulden.
Language Dutch
Rights KRO
RKK
Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject levensbeschouwingen
Title HEB IK GENOEG?
Contributor Merwijk, Jeroen van
Wageningen, Gerda van
Bouwman, Eric
Creator KRO (producent)
Description Praatprogramma's over godsdienst. Elke aflevering wordt een bepaalde (beroeps)groep uit de samenleving geïnterviewd over zijn visie op religie. Achtdelige serie praatprogramma's over godsdienst. Elke aflevering wordt een bepaalde groep uit de samenleving geïnterviewd over zijn visie op religie. Deze aflevering: schrijvers.
Praatprogramma's over godsdienst. Elke aflevering wordt een bepaalde (beroeps)groep uit de samenleving geïnterviewd over zijn visie op religie. Achtdelige serie praatprogramma's over godsdienst. Elke aflevering wordt een bepaalde beroepsgroep uit de samenleving geïnterviewd over zijn visie op religie. Deze aflevering: acteurs.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject religies
Title GOD VOOR...
Creator KRO (producent)
Heuvel, Aad van den (redactie)
Description Portretten van mensen werkzaam in de missie in Derde-Wereldlanden. Serie dubbelportretten waarin Aad van den Heuvel en Han van der Meer mensen in de missie bezoeken. In deze aflevering: zuster Norbertina Rijk in Papoea Nieuw-Guinea en pater Mark Cuvelier in Zuid-Korea.
Portretten van mensen werkzaam in de missie in Derde-Wereldlanden. Slotprogramma van een serie portretten van zes mannen en vrouwen die werkzaam zijn op verschillende missieposten in de derde wereld. In dit programma ontmoeten zij elkaar. Het geheel wordt omlijst met optredens van buitenlandse artiesten. Presentatie: Han van der Meer en Aad van den Heuvel.
Portretten van mensen werkzaam in de missie in Derde-Wereldlanden. Serie dubbelportretten, waarin Aad van den Heuvel en Han van der Meer mensen in de missie bezoeken. Deze aflevering een bezoek aan de missionarissen Els van Hoecke in Bolivia en Arnold de Groot in Hongkong.
Language Dutch
Rights RKK
Voor informatie over het gebruik van archiefmateriaal kunt u contact opnemen met de Klantenservice van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid: klantenservice@beeldengeluid.nl
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject missionarissen
gezondheidszorg
Title EEN VERRE OPDRACHT
Contributor Kieboom, Hilde
Dis, Adriaan van
Creator KRO (producent)
HR Media Lizenz- und Verlagsgesellschaft mbH (producent)
Description Praatprogramma, gepresenteerd door Antoine Bodar. Deze aflevering als gast: Cardioloog prof.dr. A.J. Dunning.
Priester Antoine Bodar spreekt met toonaangevende mensen uit Nederland en Vlaanderen over reflectie en zingeving. In deze aflevering is te gast: schrijver Adriaan van Dis (1946). De centrale thema's zijn: het katholicisme, het geloof, esthetiek en mystiek, en zijn rol als waarnemer van de rauwheid van het leven.
Priester Antoine Bodar spreekt met toonaangevende mensen uit Nederland en Vlaanderen over reflectie en zingeving. In deze aflevering is te gast: de Vlaamse Hilde Kieboom (1965), voorzitster van de Sint-Egidiusgemeenschap in Antwerpen. De centrale thema's zijn: haar engagement en idealen, en het werk van de Sint-Egidiusgemeenschap.
Language Dutch
Rights RKK
Source Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Subject armoede
boeken
Title EEUWIGH GAAT VOOR OOGENBLICK
Contributor Ardenne-van der Hoeven, Agnes van
Creator HölscherRTV (producent)
Description Culinair programma, waarin een topkok uit Vlaanderen of Nederland via een specifiek ingrediënt in contact wordt gebracht met iemand die thuis is in de Bijbelse symboliek ervan. In deze eerste aflevering: de appel. Zuster Chiara Bots, claris in Megen, en kok Margo Reuten ontmoeten elkaar in de kloostertuin.
Culinair programma, waarin een topkok uit Vlaanderen of Nederland via een specifiek ingrediënt in contact wordt gebracht met iemand die thuis is in de Bijbelse symboliek ervan. In deze aflevering staat het lam centraal. Peter Schmidt, bijbelexegeet en professor aan de Faculteit Godgeleerdheid van de KU Leuven, en Noël Neckebroeck, sterkok van Kasteel Diependael in Elewijt reizen samen naar Ierland. Daar bezoeken ze de abdij van Saint Kevin in Glendalouch en komen ze alles te weten over het 'Wicklow lamb'. Vervolgens bereiden ze samen de traditionele Irish Stew. Schmidt brengt verder een bezoek aan Gent waar hij vertelt over het Lam Gods, een altaarstuk dat zich bevindt zich in de Sint-Baafskathedraal.
Culinair programma, waarin een topkok uit Vlaanderen of Nederland via een specifiek ingrediënt in contact wordt gebracht met iemand die thuis is in de Bijbelse symboliek ervan. In deze aflevering: de vis. Agnes van Ardenne, ambassadeur voor Nederland bij de Wereld Voedsel Organisatie, ontmoet Sjanie de Geus, kok en ondernemer. Van Ardenne bezoekt de catacomben van het oude Rome en De Geus vaart op de Nieuwkoopse Plassen. Ze ontmoeten elkaar op de Waddenzee waar ze samen met een ´ecologische visser´ zeebaars en een harder trachten te vangen. De maaltijd bestaat uit rauwe vis.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject kookkunst
Title HEMELSE SPIJZEN
Creator KRO (producent)
Description Serie van negen programma's over de zeven sacramenten van de Katholieke Kerk. Deze aflevering: De ziekenzalving of het Heilig Oliesel.
Serie van negen programma's over de zeven sacramenten van de Katholieke Kerk. Deze aflevering: het Vormsel.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject katholicisme
Title DE ZEVEN SACRAMENTEN
Creator Laet, Anne de (productie)
Description Serie reportages met aandacht voor verhalen en gebruiken van de paus en het Vaticaan, en waarin een blik wordt gegund achter de schermen van het pauselijk bedrijf. Deze aflevering aandacht voor de relatie tussen het Vaticaan en de wetenschap. De christelijke kerk heeft veel geestelijken voortgebracht die wetenschappelijk werk deden, maar wetenschappers voelen zich door de kerk vaak beperkt in hun werk, zoals Galilei.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject katholicisme
Title KIJK HET VATICAAN
Contributor Bodar, Antoine
Creator KRO (producent)
Description Gesprekken met geestelijken n.a.v. Kerstmis vanuit Rome. Leo Fijen in gesprek met priester Antoine Bodar, over de betekenis die Kerstmis voor hem heeft. De gesprekken met Bodar vinden plaats vanaf een dak in Rome, met op de achtergrond de Sint Pieter, en in de kerk Santa Maria di Trastevere, een van de oudste basilieken van Rome, waar hij drie mozaïeken laat zien en bespreekt.
Language Dutch
Rights RKK
Source Nederands Instituut voor Beeld en Geluid OAI PMH repository (via CLARIN VLO)
Bewegend beeld/TV/Publieke omroep/Overige programma's
Subject christendom
Title KERST IN ROME